08.03.2017. 07:18, Zanimljivosti

 

 

Međunarodni dan žena - 8. ožujka.

Osmog ožujka 1857. godine u New Yorku su u štrajk stupile radnice tvornice tekstila, zahtijevajući bolje uvjete rada za žene. Istog dana na istom mjestu, ali 51 godinu kasnije, ponovno je došlo do štrajka žena. Radnice su najprije bile zatvorene u tvornici iz koje nisu mogle izaći, a potom je izbio požar, prilikom čega je 129 žena izgubilo živote.

U sjećanje na ovaj događaj, godinu dana kasnije u New Yorku je po prvi put obilježen 8. ožujak, Dan žena.

Prosvjedi na 8. ožujak su se događali i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa, donosi N1.

Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila "Međunarodni dan žena" na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Slijedeće godine je Međunarodni dan žena obilježilo preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. 1912. godine su i žene u Francuskoj zatražile pravo glasa, u koje spada i pravo da budu izabrane, a potom i žene u Nizozemskoj, Švedskoj i godinu dana kasnije i u Rusiji. 

U Njemačkoj je 1918. godine po prvi put uvedeno pravo žena da glasaju ali i da budu izabrane. To je bio prvi veliki uspjeh pokreta žena u ovoj zemlji. 

Dvije godine ranije, 8. ožujka u Petersburgu, žene Ruskinje, zaposlene u tekstilnoj industriji, stupile su po ugledu na Amerikanke u štrajk koji je kasnije doveo do izbijanja revolucije u Rusiji.

Na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena u Moskvi 1921. odlučeno je da se 8. ožujak u cijelom svijetu proglasi Međunarodnim danom žena.

Na ovaj dan podsjeća se na dugogodišnju borbu žena u kojoj su najveći uspjesi bili uvođenje 8-satnog radnog vremena, ujednačavanje plaća za muškarce i žene, ali i zaštita majki, te uvođenje porodiljnog odmora.


Pregledavate mobilnu verziju stranice.