04.08.2017. 14:15, Vijesti

 

 

Brucelozom zaraženo osam goveda u Kupresu

Redovitom veterinarskom kontrolom kod osam goveda na području općine Kupres utvrđena je bruceloza, kazao je Feni veterinarski inspektor Uprave za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije Stipe Čirko.

U okviru programa Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iskorjenjivanju bruceloze, veterinarske stanice na području Hercegbosanske županije dobile su naputak o provođenju besplatne dijagnostike goveda, čime je do sada evidentirano pet žarišta, odnosno bruceloza je potvrđena na pet obiteljskih gazdinstava na prostoru kupreške općine.

Po riječima inspektora, ovog je tjedna izvršen jedan dio uklanjanja zaraženih životinja s gospodarstva gdje je dijagnosticirana bolest, dok će drugi dio biti naknadno izvršen.

"Nad zaraženim životinjama se temeljem rješenja, provodi eutanazija u sanitarnoj klaonici uz nazočnost komisije o procjeni štete", kazao je Čirko.

Radi prevencije, zaražene životinje su izolirane i nisu u kontaktu s drugima, a inspektor je vlasnicima preporučio dezinfekciju obiteljskih gazdinstva, javlja Fena.

goveda.jpg


Pregledavate mobilnu verziju stranice.