10.08.2017. 18:15, Vijesti

 

 

Oružane snage BiH prema Zakonu o obrani imaju zadatak pomoći civilnom stanovništvu na gašenju požara što i činimo izjavio je brigadir Zračnih snaga i protuzračne odbrane Oružanih snaga BiH, Dragan Nakić

„Razgovarali smo o angažiranju helikoptera Oružanih snagaBiH na području Hercegbosanske županije kako bismo pomogli civilnom stanovništvu u ovoj elementarnoj nepogodi gašenja požara. Prema Zakonu o obrani Oružane snage BiH imaju zadatak pomoći civilnom stanovništvu na gašenju požara što i činimo“, rekao je Službi za odnose s javnošću Vlade Hercegbosanske županije na kraju današnjeg sastanka s predsjednikom Vlade Hercegbosanske županije, Ivanom Jozićem brigadir, Dragan Nakić zapovjednik brigade Zračnih snaga i protuzračne odbrane Oružanih snaga BiH stacioniranih u Banja Luci i dodao „Požari su pod kontrolom u Hercegbosanskoj županiji i trenutno nisu ugrožena materijalna sredstva i životi ljudi što je najbitnije“.

 

Prije dva dana trebao je doći i helikopter iz Banja Luke,međutim zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nije moga doći i jučer je nažalost došlo do izbijanja požara na području Hercegovine tako da je drugi helikopter angažiran na području Trebinja. Helikopter na gašenju požara u Hercegbosanskoj županiji ostaje na ovom području sve dotle dok se ne daj Bože ne pojavi požar na nekom drugom području gdje bi bili ugroženi ljudski životi i materijalna dobra“, rekao je, među ostalim, brigadir Dragan Nakić.

 

Tijekom sastanka naglašena je potreba za dobrom stalnomkoordinacijom između posade helikoptera i zapovjednika Kriznog stožera Hercegbosanske županije.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozićprecizno je iznio podatke što se sve proteklih dana uradilo na gašenjima požara i njihovom stavljanju pod kontrolu. Kako je više od desetak dana na terenu predsjednik Vlade, koji je ujedno i zapovjednik Kriznog stožera Hercegbosanske županije, nazočne je upoznao o trenutnom stanju na svim požarištima, a posebice o naknadnim pojavljivanjima požara nakon djelovanja helikoptera Oružanih snaga BiH i zemaljskih snaga zbog nataloženog lišća i prirodno stvorenog humusa i vatre koja je pod zemljom zahvatila korijenje. Predsjednik Vlade istaknuo je dobru suradnju i koordinaciju s posadom helikoptera koja je to i potvrdila.

 

Naglašeno je da je najbitnije da u požarima nitko nijestradao.

 

Današnjem sastanku u zgradi Vlade Hercegbosanske županijenazočili su još: kapetan posade koja je angažirana u gašenju požara u Hercegbosanskoj županiji Jasmin Mašić, pilot Milorad Nješić, Goran Čondrić stručni suradnik za mjere zaštite i gašenja u županijskog Upravi civilne zaštite i Darinko Brnić vođa pirotehničkog tima pri Federalnoj upravi civilne zaštite.
vladaaa.jpg


Pregledavate mobilnu verziju stranice.