25. prosinca na HRT1 u 21.50 - dokumentarnifilm iz 2017.

 

Đoka, pravim je imenom Jozo Radoš. IzTomislavgrada je, točnije sela Seonica. Rođen je četiri mjeseca nakon što mu je otac umro. Majka je ostala sama s troje djece. Bili su siromašna obitelj. Maleni Đoka gotovo da i nije imao igračaka. Svega je bio željan. I stoga se zavjetovao da će, kad odraste, pomagati siromašnima.

 

I stvarno to čini  u sklopu udruge "Kap ljubavi". Svega starice poznaju u duvanjskome kraju. Đoka će za njih uvijek naći vremena. Porazgovarati, donijeti im hranu i lijekove. Đoki nije problem srušiti nečiju kuću. Trošnu i neprimjerenu za invalide. On ne obnavlja, nego sravni sa zemljom.

 

 

I sagradi novu lijepu kuću. Jer nitko nezaslužuje nositi stigmu siromaštva cijeli život, reći će Đoka. I nitko ne zaslužuje da mu se zato što je siromašan stalno daruju stare, iznošene stvari. Đoka pokušava opravdati svoj životni poziv i poziv od Boga, te kaže da njemu ništa ne treba, osim kore kruha i kutije cigareta.

 

Autorica dokumentarnog filma je Zrinka Krešo,snimatelj Dražen Lipka, tonski snimatelj Vladimir Gagulić, autor glazbe Željko Kovačević, montažeri Nenad Vuković, Robert Cecelja, Branko Habuš, Mladen Radaković i Jadranko Kakša, rasvjetljivač Domagoj Vranar, a producent Draško Vrgoč.

HRT

djoka.jpgdjoka2.jpg