28.12.2017. 17:55, Vijesti

 

 

Vijećnici HDZ-a BiH Kupres napustili devetu sjednicu Općinskog vijeća Kupres


Danas je, s početkom u 9 sati, održana deveta sjednica Općinskog vijeća Kupres. Na dnevnom redu nalazilo se 14 točaka. Sjednica je počela minutom šutnje za pokojnog generala Slobodana Praljka i sve žrtve Domovinskog rata, uz negodovanje vijećnika SDA, Fikreta Ugarka, koji je odbio odavanje počasti za, kako je rekao, ratnog zločinca.


Primjedbu na dnevni red imao je vijećnik HDZ-a BiH Kupres, Ivica Radoš, koji je rekao kako je, u predviđenom roku, podnio zahtjev za izmjenu dnevnog reda. Tražio je da se, na temelju Poslovnika o radu Općinskog vijeća Kupres, uvrsti točka dnevnog reda o usklađivanju Statuta Općinskog vijeća Kupres sa Ustavom FBiH. Obrazložio je kako, po Ustavu FBiH, predsjednik vijeća i načelnik općine u višenacionalnim sastavima vijeća ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, ili reda ostalih, osim u onim općinama gdje jedan konstitutivni narod čini više od 80 posto stanovništva prema posljednjem popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini. S obzirom da, prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Kupresu ima preko 80 posto Hrvata, stekli su se uvjeti za usklađivanje Statuta Općinskog vijeća Kupres i Ustava FBiH, odnosno da predsjednik vijeća i općinski načelnik mogu biti iz reda istog naroda, rekao je. U skladu s tim, rekao je vijećnik HDZ-a BiH Kupres Ivica Radoš, potrebno je u statutu izbrisati rečenicu u kojoj stoji da predsjednik vijeća i načelnik općine, u pravilu, ne mogu biti iz istog naroda. Na taj način, predsjednik i zamjenik vijeća birali bi se tajnim glasovanjem, na način utvrđen Poslovnikom i u skladu sa izbornim rezultatima. 


Prijedlog o uvrštavanju ove točke na dnevni red odbijen je sa devet glasova protiv i sedam za, nakon čega su svi vijećnici HDZ-a BiH Kupres napustili sjednicu.


Sjednica je, unatoč tome, nastavljena, te su sve ostale točke jednoglasno usvojene sa devet glasova preostalih vijećnika. Između ostalog, usvojen je općinski Proračun za 2018. godinu u iznosu od 2,8 milijuna maraka. 

Pregledavate mobilnu verziju stranice.