11.07.2018. 08:05, Vijesti

 

 

Obilježava se 23. godišnjica genocida u Srebrenici


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na sjednici održanoj 5. srpnja 2018. godine, proglasila 11. srpanj 2018. godine, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.


S obzirom na ovu odluku naš će program danas biti prilagođen danu žalosti.


Što se tiče odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dan žalosti se obilježava obveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.
Na dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Medijske kuće na području Federacije Bosne i Hercegovine dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje danu žalosti.


U obrazloženju ove odluke istaknuta je činjenica da su tijekom proteklog rata na području cijele Bosne i Hercegovine počinjeni brojni zločini i dogodile se tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid, izvršen u Srebrenici.


Na kolektivnoj dženazi u Potočarima, koja će se danas održati, ove godine će biti ukopano 35 žrtava genocida u Srebrenici. Iako je do sada identificiran veći broj žrtava, pojedine obitelji ne žele ukopati svoje najbliže zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka.


Kako je za Klix.ba rekla glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Lejla Čengić, u identifikacijskom centru Podrinje u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 167 žrtava. U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6575 žrtava genocida, a traga se za posmrtnim ostacima još 1000 žrtava.Pregledavate mobilnu verziju stranice.