11.10.2018. 22:09, Vijesti

 

 

EU podijelila donacije kooperantima "Kupresmilcha"

Vrijednost projekta 200.000 KM

 

EU podijelila donacije kooperantima "Kupresmilcha"

Podrška stiže i od načelnika Raštegorca

 


Danas je u krugu kupreške mljekare „Kupres milch“ upriličena dodjela donacija kooperantima ove sve uspješnije mljekare, čiji sirevi u posljednje vrijeme na skoro svim festivalima pobjeđuju i osvajaju regiju, Tursku, arapske zemlje, a uskoro i zemlje EU.

 

- Ovdje se radi o donacijama steonih junica i poljoprivrednim mašinama za naših 20 kooperanata koji su mogli birati šta im je potrebnije, junice ili mašine i priključci u vrijednosti do 9.000 KM. Učešće samih farmera u projektu koji ukupno iznosi 200.000 KM je bilo deset posto, tako da su dobivenom donacijom od 9.000 KM zapravo uveliko profitirali, a oni to i zaslužuju, kako po našoj ocjeni tako i po ocjeni EU.

 

 

 

- Njihova jedina obaveza je prodaja mlijeka našoj mljekari koja će im uredno isplaćivati premije - kaže vlasnik i direktor "Kupres milcha" Smail Žilić, čiji su sirevi i nedavno u Beogradu drugi put proglašeni šampionima sajma „Ukus nad ukusima“, a osvajali su priznanja i na drugim sajmovima, gdje su sve traženiji.

 

Žilić je kazao da su ukupno podijelili 29 junica simentalki te više poljoprivrednih mašina i priključaka.

 

- Želimo da nam kooperanti budu što opremljeniji, da budu zadovoljniji čime će biti bolje i nama, jer nam se već otvaraju vrata i EU za izvoz - dodao je on te kazao kako je konačno dobio svu papirologiju za završeni i opremljeni, novi moderni pogon mljekare i sirare, u kojoj će udvostručiti proizvodnju.

 

 

 Isto tako, radi se i na priključenju na električnu mrežu, a novi pogon bi trebao biti gotov do kraja oktobra, u koji je investirano oko 500.000 KM.

 

Andrea Vera, šef sektora za ekonomski razvoj i prirodne resurse EU u BiH, izrazio je zadovoljstvo što EU može pomoći poljoprivrednike, poput kupreških.

 

- Ovaj projekt dolazi kao rezultat lokalne inicijative i"Kupres milcha" i on je u cijelosti opravdan. Mnogo je bitno primijetiti da sredstva i junice odu u sigurne ruke, da odu u poljoprivrednu proizvodnju od koje će koristi imati kooperanti, mljekara, ali i zajednica. Ovo je način i pomoć pristupanju BiH članstvu u EU - kazao je Vera te dodao da je probao kupreški sir i da je jedan od najboljih za koje zna.


kup.jpg

Pregledavate mobilnu verziju stranice.