Kako organizirati vjenčanje za vrijeme epidemije?

 

09.06.20 10:52 Vijesti

Zavod za javno zdravstvo FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva izdali su preporuke za proslave vjenčanja, maturalne zabave i slične događaje u vrijeme epidemije.

Potrebno je ograničiti broj uzvanika na najmanji mogući broj, a u skladu sa trenutno važećim naredbama nadležnih kriznih stožera–do 100 osoba u zatvorenom prostoru. Preporučuje se nazočnost samo slavljenika i neophodnih uzvanika te neophodnog osoblja, uz što manji broj gostiju. Ne preporučuje se nazočnost osoba iz inozemstva, kao ni osoba starijih od 65 godina.

Osobe koje imaju znakove respiratornih bolesti ne bi smjele sudjelovati na događaju, te se trebaju obratiti svom liječniku.

Također, preporučeno je voditi evidenciju gostiju, te evidentirati raspored sjedenja. Ovo će biti korisno zdravstvenim radnicima u slučaju pojave oboljelih od COVID-a 19 nakon događaja.

Preporučuje se da se sve proslave, kada god je to moguće, organiziraju na otvorenom, uz osiguranje minimalne udaljenosti od jednog do dva metra između osoba. Ako se proslava održava u zatvorenom, broj uzvanika također mora biti prema naredbama nadležnih, uz osiguranje preporučene udaljenosti između osoba. U zatvorenom prostoru naročito je važno osigurati dobru ventilaciju vanjskim zrakom kao i ostale uvjete preporučene za ugostiteljske objekte.

Preporučuje se da uzvanici sjede za stolovima i da za vrijeme proslave nema aktivnosti tijekom kojih dolazi do bliskog kontakta, osim između članova istog kućanstva, kao što je ples.

Potrebno je osigurati fizički razmak od minimalno četiri metra između pjevača i glazbenika od ostatka gostiju, kao i osigurati distancu između samih glazbenika.

I za kraj, ne preporučuju se pozdravi koji uključuju fizički kontakt, kao što su rukovanje, grljenje i ljubljenje.


vjencanje_korona.jpg 

Slika bannera nedostaje