27 godina Kupreškog radija u zagrljaju visoravni

20.01.23 10:48

Interview

Podijeli

U ovih par rečenica probajte pronaći odgovor što je to i tko je Kupreški radio? Nakon što se vratila vojska u razoreni Kupres, u 1995-oj, krenula je i rijeka civila iz raznih krajeva Hrvatske i svijeta natrag u razoreni grad da mu ponovno udahne dušu. S idejom «Radio Kupres», medij za informiranje na Kupreškoj visoravni, zabavila se grupa entuzijasta. U početku ta ideja se činila vrlo luckastom i za vječite optimiste smio poduhvat. S prvim minutama programa krenuli smo 22. siječnja 1996. godine iz studija i režije «Radija Tomislavgrad». Naš dio programa trajao je svega dva sata. Uz to što smo bili podstanari u susjednom Tomislavgradu i u materijalnom smislu bili smo «gola sirotinja» (najsiromašniji radio na svijetu). Ljudi koji su nas podržavali rekli su da smo bogati duhom. Nakon godinu dana rada pod tuđim krovom paralelno smo pripremali uvjete za emitiranje programa iz vlastitog dvorišta (s Kupreške visoravni).VELIKO HVALA brojnim ljudima koji su nam vjerovali i bili potpora u to teško vrijeme, ali i onima koji su uz nas i danas! 22. siječnja 1997. godine glas radija s visoravni začuo se sa Kupresa. U to vrijeme krenuli smo sa četiri sata vlastitog programa uz pokrivanje prostora općine Kupres i samo djela susjednih općina. Entuzijazam nije splasnuo i željeli smo dalje.

U jesen 2002. premještamo odašiljač iz grada i s nove kote osvajamo daleko veće područje. Sada pokrivamo prostor od 20 općina u četiri županije..

Nakon emitiranja programa s Kupreške visoravni krenuli smo u osvajanje i svijeta interneta. Od 3. Mjeseca 2007. Godine pokrećemo vlastiti portal www.kupreskiradio.com preko kojeg donosimo vijesti sa područja naše općine kao i one koje smatramo zanimljivim našim čitateljima . Kroz zvuk, tekst i sliku cilj nam je povezati brojne Kuprešake koji su raseljeni diljem svijeta. Kroz rad na portalu i digitalno emitiranje programa , kroz našu komunikacijsku emisiju Phone box povezujemo naše ljude od Austalije do Južne Amerike , a ponajviše naših pratitelja se nalazi u Republici Hrvatskoj i Njemačkoj.

Preko našeg fb profila okupili smo 8 600 prijatelja koji svakodnevno posjećuju našu stranicu. Kroz naš rad zajedno proživljavamo dobro i zlo . Negdje griješimo, neke stvari odradimo dobro, ali je stalno prisutna želja da ostanemo i opstanemo kao čuvari identiteta kulture i tradicije našeg naroda i drugih koji nas slušaju.

Za ovu 27. Obljetnicu u goste smo pozvali aktualnog načelnika općine Kupres gospodina Zdravka Mioča i sa njim smo porazgovarali kako o prošlosti tako i o njegovoj viziji budućnosti našeg radija .

Razgovor u cijelosti poslušajte ovdje: 27_obljetnica_rada_Kupreskog_rad.mp3načelnik_zdravko_mioč.jpg27 godina radio kupres načelnik zdravko mioč

 

Slika bannera nedostaje