Alessandro D′Errico u Bugojnu

 

30.06.11 16:08 Kultura

Predstavnici koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata HVO-HB općine Bugojno 26. lipnja 2011. godine nazočili su sv. Misi u Župi Srca Marijinog u Skopaljskoj Gračanici povodom obilježavanja sto godina Župe. 

Sveto misno slavlje predvodio je predstavnik Sv. Oca Benedikta XVI. apostolski nuncij msgr. Alessandro D′Errico, koji je poslije Sv. Mise primio izaslanstvo koordinacije udruga i civilnih predstavnika općine Bugojno u kojem su bili gđa. Sarafina Kolovrat, predsjednica Udruge poginulih i nestalih branitelja HVO, gosp. Miroslav Zelić.Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata HVO-HB Bugojno, Gđa. Slava Gvozden i Vesna Pavlović majka i sestra časnika HVO Bugojno Jadranka Gvozdena koji se nalazi u skupini odvedenih i nestalih pripadnika HVO Bugojno i civila hrvatske nacionalnosti, a za čije sudbine i spoznaju o istini i sama istina o okolnostima počinjenog ratnog zločina još  nije do konca rasvijetljena iako se vodi proces na Sudu BIH, odjelu za ratne zločine. Susretu su bili nazočni i Zdenko Antunović te Ante Visković, predsjednik Općinskog vijeća Bugojno.

Predstavnici udruga upoznali su msgr. Alessandra D′Errica o svim problemima s kojima se susreću obitelji udruga, a posebno obitelji koje su u očekivanju potvrde DNK analize koja bi potvrdila identitet u svibnju 2011. godine pronađenih dijelova posmrtnih ostataka na području  Bugojna, a obiteljima stradalih omogućila dostojna sahrana svojih najmilijih i pravo na grob za svoje muževe, braću, očeve i sinove.

Gospodin Miroslav Zelić papinskom nunciju darovao je knjigu koja svjedoči o stradanju      hrvatskog puka Bugojna i zamolio za moralnu i duhovnu potporu kako bi se konačno došlo do istine i zadovoljila pravda.

Apostolski nuncij msgr. Alessandro D′Errico prenio je ohrabrenje Svetog Oca i njegovu duhovnu blizinu i zaželio predstavnicima udruga proisteklih iz domovinskog rata HVO H-B općine Bugojno da budu ustrajni u pouzdanoj molitvi i svim kušnjama nošenja svojih križeva različite naravi, a posebice ovoga, izazvanog strašnim posljedicama rata.

Apostolski nuncij msgr. Alessandro D′Errico izrazio je nadu i pouzdanje u izgradnji boljeg društva i rad njegovih institucija, dajući papinski blagoslov i duhovnu potporu predstavnicima Udruga, posebice obiteljima stradalih i nestalih bugojanskih Hrvata riječima : Želimo graditi bolje društvo. Društvo koje se temelji na čvrstim načelima: pomirenja, susreta, pravde i mira.

Zdenko Antunović

 

Slika bannera nedostaje