AMK „Livno“: Obavijest za vozače

30.10.23 15:05

Obavijesti

Podijeli

Poštovani vozači,

Od 01.studenog 2023. godine do 1.travnja iduće godine stupa na snagu zakonska odredba o obveznom posjedovanju zimske opreme na vozilima.

Stoga pripremite svoja vozila za hladnije dane, provjerite rashladnu tekućinu, stanje baterije, kao i zimsku opremu.

Napominjemo da će AMK Livno u suradnji djelatnicima policijske postaje Livno polovicom studenog provesti preventivnu akciju „ Zima zimski uvjeti vožnje“ o čemu ćemo Vas obavijestiti.

Više informacija možete dobiti na stranicama auto moto saveza u BiH (AMSuBIH)

S poštovanjem!

AMK „Livno“ Livno

-------------------------------


Obavezna zimska oprema podrazumijeva:

a) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim kotačima vozila ili

b) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim kotačima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska kotača ili

c) pneumatike za lјetnu upotrebu na svim kotačima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska kotača.


PRIPREMA VOZILA ZA ZIMU

Ono što je vrlo bitno napomenuti je da osim stavljanja zimskih guma niste završili pripremu Vašeg vozila za zimu. Pored stavljanja zimskih guma na vozilo potrebno je izvršiti adekvatnu zaštitu vozila od hladnoće, snijega, mraza i ostalih neprilika koje dolaze sa zimom.


-Kako zimske gume u slučaju većih snježnih nanosa i leda ne mogu omogućiti nesmetano kretanje vozila, neophodno je da u takvim ekstremnim vremenskim uvjetima koristite lance za snijeg kako biste bili u mogućnosti nastaviti svoje putovanje. Stoga, vrlo je bitno da u prtljažniku vozila uvijek imate spremne odgovarajuće lance za snijeg ili druge uređaje za povećanje trakcije.

Prilikom kupovine lanaca za snijeg, povedite računa o kvaliteti i dimenzijama istih, kako biste spriječili oštećenja na vozilu, koja mogu prouzrokovati nekvalitetni i neodgovarajući lanci, te onemogućiti Vam nastavak putovanja kada se najmanje nadate.-Poslije guma, vjerovatno najčešće spominjani dio vozila kada je u pitanju zima i hladniji dani, jesu akumulatori. Akumulator je glavni izvor energije potrebne za pokretanje motora čije performanse pri niskim temperaturama znatno opadaju i odražavaju se na paljenje vozila tokom zime. Pri niskim temperaturama, stariji i istrošeni akumulatori teško obavljaju svoju funkciju, zato je potrebno izvršiti provjeru ispravnosti akumulatora - što je najbilje uraditi kod mehaničara. Mehaničar će ispitati napon akumulatora, provjeriti tekućinu u ćelijama akumulatora, te očistiti i zaštiti polove i zategnuti kablove. Ukoliko se ipak pokaže da akumulator treba zamjeniti novim, prilikom kupovine novog obratite pažnju na kapacitet akumulatora (Ah), startnu snagu (A), dimenzije, način i vrstu priključka na vozilu.


-Rashladna tekućinaje jedna od važnijih komponenti koju je potrebno prekontrolirati prije hladnijih dana. Slaba koncentracija odnosno manjak antifriza mogu dovesti do smrzavanja tekućine i izazvati veliku štetu na motoru vozila. Kontrolu rashladne tekućine kao i komponenti rashladnog sistema potrebno je izvršiti u ovlaštenim ili specijaliziranim servisima, jer samo oni mogu garantirati da su izmjerene vrijednosti smrzavanja rashladne tekućine u skladu sa propisanim. Pored toga, prilikom izmjene stručno mogu otkloniti sve nedostatke u rashladnom sistemu vozila.


-Kvalitet i odgovarajuće karakteristike ulja su veoma važni u zimskom periodu, a pogotovo prilikom jutarnjeg starta motora. Za pravilan rad motora na niskim temperaturama zimi se preporučuje korištenje ulja manje viskoznosti zbog smanjenje mogućnosti da se ono zgusne, a što bi dovelo do slabijeg podmazivanja, barem dok ne dosegne radnu temperaturu.


infografika.jpg

 

Slika bannera nedostaje