Blagoslovljen spomenik majci Kupreški

 

16.08.18 13:23 Religija

   

 

 

Ovih dana je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Suhompolju u predulazu crkve s lijeve strane postavljen spomenik Figura u kamenu majke Kupreške udovice u narodnoj nošnji.


Skulptura je dijelo kipara Ivana Pavić Mrkog iz dalmatinske zagore podno Mosora.

Predstavlja ženu koja kleči u narodnoj nošnji Kupreškog kraja a u jednoj ruci drži dječaka dok drugom rukom dodiruje križ sa hrvatskim pleterom kao spomen na poginulog supruga.


Ideja je potekla od suhopoljskog župnika fra Marka Jukić koji je upoznao tragediju Katolika Kupreškog kraja i stradanja u II svjetskom ratu kao i u domovinskom ratu. Cilj je u kamen uklesati imena svih koji su poginuli u II svjetskom ratu sa područja župe Suho polje i imena svih Kuprešaka poginulih u domovinskom ratu.


Posao nije završen tako su sad za sad postavljena imena tiskana na papiru. Spomenik majci udovici je simbol prkosa ponosa i borbe za opstanak svoje obitelji. Autor skulpture Ivo Pavić je kazao kako se kod ove Kupreške vide zapravo tri križa jedan je onaj koji dodiruje kao spomen na poginulog supruga drugi je ponos i uspravno držanje pred nedaćom a treći je briga o dječaku u naručju kojem je zadaća dodjeljena da opstane na Kupreškoj vjetrometini.

Fra Marko je istaknuo kako će uskoro krenuti zahtjevan posao klesanja svih imena poginulih u oba rata u kamen i tek kada taj posao bude gotov spomenik će biti u potpunosti završen.


Pozornim promatranjem ove skulpture i poznavanjem povijesti krvlju pisane na ovoj visoravni možete pustiti suzu ali i biti ponosni na brojne majke Kupreške koje su nas odhranile i zavjetovale majci Mariji da opstanemo na svom Kupresu.


Kipar Ivan Pavić Mrgud autor spomenika majci Kupreški - razgovor o spomeniku izrađenom u crkvi na Suhom polju, razgovarao josip Ivić Rašo 


ftp://kupreskiradio.tk/Kipar%20Ivan%20Pavi%E6%20Mrgud%20autor%20spomenika%20majci%20Kupre%9Aki%20-%20razgovor%20o%20spomeniku%20izra%F0enom%20u%20crkvi%20na%20Suhom%20polju.mp3


foto: Zlosela.com

 

spom6.jpgspom3.jpgspom4.jpgspom5.jpgspom.jpgspom2.jpg


 

Slika bannera nedostaje