Čerkez: Nema javnih dočeka Nove godine, slavite u krugu obitelji

 


Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazao je danas na pres-konferenciji da je stabilizirana situacija s pandemijom koronavirusa u Bosni i Hercegovini.

– Neću da kažem da je situacija poboljšana, ali evidentno je da za preko 10 posto u padu broj zaraženih, pad broja hospitaliziranih preko 13 posto. Broj ljudi na respiratoru se kreće između 50 i 60. Broj smrtnih slučajeva je u opadanju. Situaciju smo stavili pod kontrolu bez lock downa. Zbog novogodišnjih praznika bili smo jednoglasni da ostanu postojeće mjere. Jedan ili dva dana veselja, a da propadne cijeli siječanj, mislim da nema čovjeka sa sviješću razvijenom da bi sebi to dozvolio. Očekuje nas dva zimska mjeseca kada se covid širi – rekao je Čerkez.

Pojasnio je da je u preporuci za ugostitelje rečeno da vrijede sva pravila kao i za kafiće.

– Mogu raditi za goste, ali do 23 sata. Nema organiziranog slavlja Nove godine. To znači ni onih prije 12 sati, po kavanama, na lokacijama od 8 do 11 sati to također nije dozvoljeno. To je nešto što bi bilo u suprotnosti s mjerama. Pozvali smo sve da se Nova godina slavi obiteljski, to je preporuka, a ne naredba. Smatramo da je svako miješanje potencijalni rizik za prenošenje Covida-19. Mnoge zemlje su davale limit. Nismo ništa navodili već smo pozvali građane da Novu godinu dočekaju u krugu obitelji – rekao je Čerkez.

Dodao je i da još nisu dobili odgovor da li će biti donesena odluka na nivou države da se u zemlju može ući samo uz negativan PCR test, a što je zatražilo Federalno ministarstvo zdravstva.


nova_goina.jpg


livnoonline

 

Slika bannera nedostaje