Činjenice: zašto žene baš danas slave svoj dan?

08.03.23 08:55

Zanimljivosti

Podijeli

8. ožujak rezerviran je za obilježavanje Međunarodnog dana žena, kupuje se cvijeće, a i pokloni, a sve kako bi se žene osjećale posebno jedan dan u godini.

Praktično, sve kulture u svijetu uvažile su taj dan, ali zašto je to baš tako ?

Prvi Dan žena obilježen je 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Mnogi gledaju na Dan žena kao nešto sasvim obično, a on zapravo predstavlja povijesnu borbu koju su žene morale voditi da bi uživale jednaka prava kao muškarci. Dobile su pravo glasa, pravo na obrazovanje, pravo na odabir majčinstva, pravo na obnašanje svih funkcija u društvu te sva temeljna prava osigurana zakonima.

Ideja da se obilježava Međunarodni dan žena pojavila se u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su protestirale 8. ožujka 1857. u New Yorku zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Rastjerala ih je policija, a te iste žene su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.

Protesti 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio onaj 1908. godine, kada je 15.000 žena protestiralo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Godine 1910. održana je prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu te je ustanovljen Međunarodni dan žena.


" Ženstvena žena puno moli i puno radi, uči i šuti. Ona je zagledana u Božje lice i s njega crpi snagu da ostane vjerna sebi, da drži život u svojim rukama, da ne obeščasti ljepotu svoga tijela i čeznutljivost svoje duše. Ona je vjerna i ozbiljna, ne dopušta da itko razori ogradu njezine duše, njezinog braka i obitelji. Ona zna držati na udaljenosti svakoga tko želi provaliti u intimu njezina doma. Ona je muževljeva čežnja i ona je blagoslov domovine. Ona moli i radi, ona se oslanja na Boga i dopušta da se njezina djeca i obitelj naslone na nju. Ženstvena žena voli svoj dom, drži ga čistim, urednim, ona određuje namještaj i ures svoga doma i ponosna je na njega. Ženstvena je žena dobrohotna, ona je čestita, uredna, čista, taktična i vrijedna. Ona je odlučna kada je riječ o njezinoj kompetenciji, ali se potpuno oslanja na svoga muža, kada je riječ o njegovoj kompetenciji. Ona je jednakopravna, osjeća se ljubljenom, prihvaćenom, zaštićenom. Ona je svu sebe dala svome mužu i potpuno prihvatila njega. Ona zna pitati, ali zna i savjetovati. Njoj je najvažnije vrijeme molitve, jer je ona duša obitelji, kad je okuplja na molitvu. Njoj je Bog blizak, ona o Njemu pripovijeda kao o onome s kojim druguje. Ženstvena je žena odvažna, ona je uvjerljiva u svojoj čednosti, jednostavna u svojoj ponositosti, neizrecivo strpljiva i blaga, kad se situacija u obitelji zaoštri. Ona neće pretjerivati, neće osuđivati, na vrijeme će zašutjeti. Jednostavno, u njezinoj ženstvenosti odsijeva Božja milina i ljepota neba. Neka Bog domovini podari takvih žena. " Tomislav Ivančić


Uz ove divne riječi duhovnog pisca i mi se pridružujemo čestitati Dan žena svim ženama koje prate i slušaju Kupreški radio. 

A.Batinić/Radio Kupres kupres kupreškiradio danzena

 

Slika bannera nedostaje