Čović: OHR treba zatvoriti, pojedine stranke dominiraju FTV-om i pravosuđem

 

08.07.11 08:56 Vijesti

OHR treba zatvorit vrata u BiH čime bi bilo spriječeno sankcioniranje građana BiH kroz tu instituciju, smatra predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.
"BiH treba postati kandidat za EU i eventualno član NATO-a, a to ne može s OHR-om koji nameće zakone, ukida odluke Suda BiH i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i uvodi sankcije ljudima koji se ovdje ne mogu kandidirati na određene pozicije", rekao je Čović.

On je rekao da je na sjednici Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira u BiH (PIC) istakao da BiH danas nije pravna država i da njeno pravosuđe mora biti oslobođeno utjecaja bilo kakve politike.

Čović je istakao da BiH ima pojedince ili predstavnike pojedinih stranaka koji apsolutno dominantno utječu na javni RTV sustav, konkretno na televiziju Federacije BiH, a posebno na pravosuđe BiH, što smatra nedopustivim.

"Nama treba nezavisna BiH s nultom stopom kriminala. Svaki građanin pred zakonom treba da je isti. Zato moramo imati pravosuđe na koje nitko od nas političara neće imati utjecaja. Ovaj posao moraju raditi profesionalci u skladu sa svojom savješću", istakao je Čović.

On smatra da je to platforma, odnosno podloga da se napravi stabilna BiH, dodajući da je neophodno riješiti pitanje Izbornog zakona i Ustava BiH, koji se mora izmijeniti bar da se ispoštuje odluka  Suda  u Strazburu.

Čović je ocijenio da bi bio veliki iskorak kada bi ova pitanja bila riješena do kraja godine.

Govoreći o formiranju vlasti, Čović je rekao da je stav HDZ-a BiH da legitimni predstavnici sva tri naroda koji su dobili podršku na izborima moraju činiti vlast na svim razinama, napominjući da vlast mora biti formirana u skladu sa zakonom, ali da to nije učinjeno na razini Federacije BiH.

"Suspenzija odlukaSIP-a i Suda BiH najbolji su primjer za to. Mi nemamo namjeru pokretati bilo kakvo pitanje pred Ustavnim sudom, jer imamo odluku OHR-a koji ima bonska ovlaštenja, pa može i donositi takve odluke. Dok one traju, mi ćemo se prema njima odnositi kako priliči odnosu jedne političke stranke prema toj instituciji. Siguran sam da ona neće dugo trajati, a mi ćemo dati dovoljno ohrabrenja da visoki predstavnik što prije poništi takvu odluku i da šansu zakonu i Ustavu", rekao je Čović.

Čović smatra da šest stranaka koje čine kolegij u Parlamentarnoj skupštini BiH trebaju da čine vlast na svim razinama i da jedino takva vlast može funkcionirati BiH, posebno u FBiH.

Govoreći o izboru predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Čović je izrazio uvjerenje da kandidat Slavo Kukić nema šanse dobiti tu poziciju.

"Nije korektno da Predsjedništvo donosi bilo kakve odluke o mandataru, a da za to nema kvalitetnu garanciju da će to proći u parlamentu.  Jasno je kako će gospodin Kukić završiti i ta priča je gotova. Mi se moramo pozabaviti pitanjem kako da naš kandidat Borjana Krišto dobije dovoljnu podršku u parlamentu", rekao je Čović.

( Srna)

 

Slika bannera nedostaje