Đakonsko ređenje u Vidošima

 

14.11.11 18:00 Religija

U župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Bl. Djevice Marije u Vidošima kod Livna, 13. studenog 2011.  za đakona Banjolučke biskupije zaređen je vlč. Ante Vidović, domaći sin vidoške župe. Svečanu svetu misu ređenja predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica s kojim je suslavilo još 9 svećenika, među kojima su bili župnik u Vidošima fra Pere Kuliš i rektor Vrhbosanske bogoslovije vlč. Marko Zubak, a bila je nazočna i cijela bogoslovska zajednica iz Sarajeva kao i franjevački novaci Bosne Srebrene iz novicijata u Livnu. Svetu misu uživo su prenosile i dvije radio postaje – Radio Kupres i Radio Livno.

 Biskup, ređenik i svećenici, u procesiji su ušli u prepunu župnu crkvu zajedno s ministrantima i članovima KUD „Rudine“ odjevenim u livanjske narodne nošnje. Nakon što je kandidat za đakonat predstavljen biskupu i vjerničkom puku uslijedila je prigodna homilija biskupa Komarice. Biskup je naglasio da na putu prema svećeništvu nije presudan ni kandidat koji želi doći do svećeništva, niti  eventualne poteškoće na tom putu, nego Božji poziv samog Isusa Krista. „Zato se svaki izabranik za Kristov svećeništvo mora osjećati osobito počašćenim i biti ponizan zbog toga što ga je sam Bog pozvao u svoju službu, u ostvarenje najuzvišenijih ciljeva i ideala“, istaknuo je biskup Komarica  i potaknuo ređenika Antu da zna cijeniti sebe i Božji poziv koji je primio.

 Potom je biskup protumačio koja je bit đakonske službe i pozvao novog đakona da bude radostan u navješćivanju Božje riječi, u življenju celibata i u nesebičnom služenju Bogu i ljudima po uzoru na svece đakone – sv. Stjepana, sv. Lovru i sv. Franju Asiškog. Potaknuo ga je također da cijelog sebe uloži u izgradnju dobra u ovom svijetu te da bude uvijek spreman, pa i pod cijenu vlastitog života, posvjedočiti svoju vjernost Kristu i Crkvu, kao što su to učinili i mnogi svećenici Banjolučke biskupije u nedavnim teškim ratnim vremenima.

Nakon biskupove homilije uslijedio je sam obred đakonskog ređenja kojeg karakteriziraju molitva litanija svih svetih za vrijeme koje ređenik leži prostrt na podu, polaganje biskupovih ruku na ređenikovu glavu i posvetna molitva, oblačenje ređenika u novo đakonsko ruho i dodjela evanđelistara.

Nakon svete mise ređenja, članovi KUD „Rudine“ izveli su ispred župne crkve prigodan program u čast novozaređenog đakona, a potom su đakon, rodbina i prijatelji nastavili proslavu za obiteljskim stolom.

Vlč. Ante Vidović rođen je 17. rujna 1984. u Livnu. S roditeljima Marijanom i Janjom r. Mamić i s tri sestre živio je u selo Dobro, župa Vidoši. Nakon završene srednje škole u Livnu, upisuje Ekonomski fakultet u Sarajevu gdje je i diplomirao 2006. god. Iste godine stupa u Vrhbosansku bogosloviju kao kandidat Banjolučke biskupije i upisuje filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu gdje je diplomirao ove godine.

Za župu Vidoši ovo đakonsko ređenje bilo je doista nesvakidašnji događaj ako se zna da je zadnje svećeničko zvanje iz ove župe bilo davne 1970. god. dok se ni ne pamti da je ikad u novije doba u župi bilo proslave đakonskog ii svećeničkog ređenja. Ovo je također bio svojevrsni duhovni poticaj obiteljima i mladima u župi i šire na promišljanje o duhovnim zvanjima budući da ova velika župa trenutačno ima samo jednog svećenika i osam redovnica.

(TABB)

Foto : Stipe Galić

 

Slika bannera nedostaje