Danas je prvi dan ljeta!

 

21.06.17 14:53 Zanimljivosti

Na današnji dan i službeno je počelo najtoplije godišnje doba, ljeto. Današnji dan je najduži, a noć najkraća (to vrijedi za našu, sjevernu polutku Zemlje, dok je na južnoj polutci obratno).

Ljeto službeno počinje na današnji dan u 05:34 sata i trajat će do 22.09.2017. do 21:02 sata kada počinje jesen.


Godišnja doba su periodi u kojima vlada jednaka klima i jednake promjene na određenom geografskom području na Zemlji. Opće je poznato da se Zemlja okreće oko Sunca, a istodobno i oko svoje osi. Da Zemljina os (zamišljena crta što prolazi kroz Sjeverni i Južni pol) stoji pod pravim kutem prema Zemljinoj putanji oko Sunca, mi ne bismo imali različita godišnja doba, i svi bi dani u godini bili jednake duljine.

sunrise-182302_1920

Ali, Zemljina os je malo ukošena, i to zbog toga što na Zemlju djeluju različite sile. Jedna je privlačna sila Sunca, druga privlačna snaga Mjeseca, a treća obrtanje same Zemlje.

Zbog djelovanja tih sila, Zemlja se okreće oko Sunca u nagnutu položaju. Zemlja je cijele godine u tom položaju, tako da Zemljina os uvijek leži u istom pravcu – u pravcu zvijezde Sjevernjače.To znači da je Sjeverni pol jedan dio godine okrenut prema Suncu, a drugi dio godine suprotno od Sunca. Zbog ovog nagiba, Sunčeve zrake izravno padaju na Zemlju, ponekad sjeverno od polutnika, ponekad na sam polutnik, a ponekad južno od polutnika. O tome kako Sunčeve zrake padaju na Zemlju ovise različita godišnja doba u raznim dijelovima svijeta.

sunrise-1756274_1920

Kad je sjeverna polutka okrenuta Suncu, u zemljama sjeverno od polutnika je ljeto, a u zemljama južno od polutnika zima. Kad Sunčeve zrake uspravno padaju na južnu polutku, onda je tamo ljeto, a na sjevernoj polutki zima. Najdulji i najkraći dan u godini zovu se ravnodnevica ili ekvinokcij. Godina ima dva dana kad su dan i noć jednaki u cijelom svijetu. To su dani koji obilježavaju početak proljeća (oko 21. ožujka) i jeseni (oko 23. rujna). Trajanje tih dana i noći iznosi približno 12 sati, ali zbog djelovanja atmosfere nije baš potpuno jednako. U svakom trenutku godine na polutkama se odvijaju suprotna godišnja doba.

Ljeto je najomiljenije godišnje doba, završavaju ispiti na fakultetima i počinju praznici, počinju godišnji odmori, smanjuju se prometne gužve u gradovima, počinje sezona kupanja i sunčanja i još mnogo toga što nas čini veselim i opuštenim. S obzirom na prognoze meteorologa očekuje nas dugo i izuzetno toplo ljeto.

maldives-666118_1920

Uživajte u svakom danu ljetnog godišnjeg doba ali ne zaboravite i na opasnosti koje ovaj period godine donosi.


 

Slika bannera nedostaje