DANI KOSIDBE NA KUPRESU 2024 - NAJAVA DOGAĐANJA - INTERVIEW: Načelnik g. Zdravko Mioč i ravnateljica Hrvatskoga doma Kupres gđa. Marina Lozančić

27.06.24 12:16

Kultura

Podijeli

U programu Kupreškog radija, ugostili smo predsjednika i članicu organizacijskog odbora tradicionalne manifestacije Dani kosidbe - Strljanica 2024.

Razgovaralo se s Načelnikom Općine Kupres Zdravkom Miočom i Marinom Lozančić, ravnateljicom Hrvatskog doma Kupres vezanim za događaje na ovogodišnjoj Strljanici.

"Dani kosidbe Kupres 2024" počinju 01. srpnja 2024. godine u 19:00h, a službeno će biti otvoreni u Hrvatskom domu Kupres izložbom fotografija kosaca i kupelica nakon čega slijedi nekoliko događaja kroz cijeli tjedan, zaključno sa središnjim obilježavanjem koje se već tradicionalno održava na prvu nedjelju u mjesecu srpnju odnosno 7. srpnja 2024. godine.

3. srpnja godine u 10h održat će se dječja radionica pod nazivom "Mali čuvari tradicije" gdje će se djeca upoznati s fotografijama kosaca i kupelica, a ove godine će se djeca upoznati i sa starim kupreškim igrama kao što su npr. lončića i maramica.

4. srpnja u Hrvatskome domu održat će se prikazivanje filma - Predanja Čičak Janja, narodni pjevač s Kupresa. Svakako vrijedi pogledati priču o ovoj iznimnoj ženi koja je dala nemjerljiv doprinos u očuvanju tradicijskog pjevanja na Kupresu, a o njenom pjevanju napisano je nekoliko doktorata.

6. srpnja godine u 16:00 h Hrvatski dom Kupres organizira Sajam rukotvorina. Tim povodom pozivaju se obrtnici, rukotvorci te svi oni koji se bave nekom domaćom radinosti da se prijave za sudjelovanje na sajmu. - Poziv je još uvijek otvoren, možete ga pronaći na službenoj FB stranici Hrvatskoga doma.

- Također 6. srpnja u 20:00h h održat će se 6. Etno festival Moj Ivane - Kupres 2024

Etno festival osmišljen je s ciljem njegovanja, reproduciranja i suvremene interpretacije tradicijske glazbe kao neizostavnog dijela kulturnog identiteta zajednice. Radi se o festivalu koji prezentira kulturnu raznolikost putem etno glazbenog izričaja. Suvremenom reinterpretacijom tradicionalnih napjeva s područja regije i šire čuva se vrijedna nematerijalna baština koja se afirmira kao iznimna vrijednost. Ciljanim odabirom izvođača festival doprinosi kulturnoj razmjeni i integraciji, promičući solidarnost, razumijevanje i prihvaćanje drugih i drugačijih kulturnih vrijednosti i tradicija.


Posljednji dan manifestacije, nedjelja, 7. srpnja, rezerviran je za višestoljetnu tradicijsku manifestaciju viteško natjecanje kosaca, međunarodne galopske konjičke utrke te natjecanje u tradicijskim sportovima.


Više o svemu poslušajte u razgovoru s Načelnikom Miočem i ravnateljicom Hrvatskoga doma gđom. Lozančić.

strljanica_2024_najava_događanja.mp3


IMG_20240627_WA0002.jpg

 

Slika bannera nedostaje