Donatorska večer za izgradnju spomenika blaženom papi Ivanu Pavlu II. u Sarajevu

 

05.04.14 12:01 Otvoreni program

U sarajevskom hotelu Europa sinoć je održana donatorska večer za podizanje spomenika papi Ivanu Pavlu II. u Sarajevu.

 

Više od 250 osoba iz svih sfera društvenog života naše zemlje okupilo se kako bi i na ovaj način, dajući svoj doprinos za spomenik, odalo poštovanje velikom čovjeku, promicatelju mira, dijaloga i suživota.

 

U službenom dijelu programa nazočne su pozdravili prigodnim govorima predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak mons. prof. dr. Franjo Topić, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i na koncu vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić. Po njihovim riječima Papin spomenik bit će trajna uspomena na mirotvorca koji je dva puta posjetio našu zemlju, 12. i 13. travnja 1997. godine Sarajevo, te 22. lipnja 2003. godine Banja Luku.

 

Prikazani su i ulomci iz Papinih govora sa Svete mise na Koševu i oproštajnog govora iz sarajevske zračne luke. U glazbenom dijelu programa nastupili su sopranistica Katarina Kikić uz klavirsku pratnju Bartolomeja Stankovića.

 

Na koncu programa objavljena je informacija da je tijekom večeri i nekoliko dana prije prikupljeno oko 100.000,00 KM, a očekuje se dodatne donacije.

 

Na večeri su između ostalih nazočili i visoki predstavnik u BiH dr. Valentin Inzko, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović, ministar pravde BiH Bariša Čolak te ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mato Franjičević, Niko Lozančić, Dragan Vrankić i Zvonko Jurišić, izaslanici u Domu naroda Borjana Krišto i Martin Raguž, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić, apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, hrvatski i slovenske veleposlanici Ivan Del Vechio i Iztok Grmek, autor spomenika Hrvoje Urumović i mnogi drugi.

 

Vrhbosanska nadbiskupija

Hrvatsko kulturno društvo Napredak

 

 

Zvučni zapis sa ove donatorske večere nalazi se prilogu ovog teksta. Poslušajte što su kazali vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić,predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda,predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik HKD Napredak mons.prof.dr. Franjo Topić.


 

Slika bannera nedostaje