Foto: Kardinal Puljić podijelio sakrament Svete potvrde u Kupreškim župama

06.06.23 08:12

Vijesti

Podijeli

U subotu, 3. lipnja 2023., na uočnicu svetkovine Presvetog Trojstva, kardinal Vinko Puljić, nadbiskup u miru pohodio je u župu Uznesenja BDM u Suhom Polju.

image010.jpg

U popodnevnim satima predvodio je Euharistijsko slavlje pod kojim je podijelio sakramente prve pričesti za dvije prvopričesnice i potvrde za jedanaestero krizmanika i krizmanica.

Uz kardinala Puljića koncelebrirali su domaći župnik fra Niko Petonjić i vlč. Jadranko Kurt, župnik vikar na Kupresu.

Župnik fra Niko uputio je u ime svih riječi dobrodošlice kardinalu Puljići te predstavio kandidate za krizmu.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić kazao je da se Duh Sveti vrlo često uspoređuje s vodom koja je izvor života. Podsjetivši da je čovjeka Bog stvorio iz praha zemaljskog, kazao je da u tom smislu Duh Sveti u životu vjernika predstavlja „vezivo“ poput vode bez koje nije moguće zamijesiti brašno kako bi se napravio kruh.

Progovorivši potom o svetkovini Presvetog Trojstva, podsjetio je da je Isus objavio tajnu Trojedinog Boga i time Božju ljubav, koja – kako je istaknuo – nama može biti teško shvatljiva, ali svejedno možemo vjerovati, klanjati se i moliti. Kazao je da Krist želi da ta Crkva, koju je on „na križu rodio“, bude ispunjena i vođena Duhom Svetim. „Kroz svu povijest Duh Sveti vodi. Ne vidimo ga, ali on djeluje najprvije kod svakog sakramenta, posebno kod krštenja, kad nas posvećuju da postanemo hram Duha Svetoga. Vi dobro znadete da je ovo nova župna crkva napravljena na mjestu one koje je u ratu srušena. I ova crkva je posvećena; oba je sveto mjesto. Tako je i s čovjekovom dušom koja nakon krštenja postaje hram Duha Svetoga“, pojasnio je kardinal Puljić ističući da svetom krizmom kandidati biti „utvrđeni u krsnoj milosti kao djeca Božja“.

Obraćajući se potom krizmanicima, kardinal Vinko je posvijestio da je sakrament svete potvrde „dostojanstvo koje nismo zaslužili, ali nam ga je Bog darovao, da se zovemo i jesmo djeca Božja“, te da nas Duh Sveti u toj spoznaji utvrđuje. Kazao im je da primanjem Duha Svetoga, poput apostola, postaju „svjedoci Isusa Krista“. „Nemojte ga se stidjeti nikada. Pokažite i dokažite da volite Isusa. Pokažite i dokažite da vaše povjerenje u Isusa Krista živi“, ohrabrio je ih kardinal Vinko krizmanike i krizmanice.

Prvopričesnicima je kardinal Puljić poručio da „većega gosta neće imati“ od Krista koji danas „dolazi u njihovu kuću“, u njihovu dušu. „On se s vama sjedinjuje. Tvoji roditelji, prijatelji, mogu vas zagrliti, mogu vas poljubiti, ali ne mogu vam srce dati kao što Isus daje da ga primamo u svoju dušu“, kazao je kardinal Puljić potaknuvši i cijelu župnu zajednicu da razmišljaju o „živom, uskrslom Kristu“ kojeg primaju u euharistiji te da se obnove u Duhu Svetom.


Također, nadbiskup u miru kardinal Vinko Puljić pohodio je na svetkovinu Presvetog Trojstva, 4. lipnja 2023. župu Svete Obitelji u Kupresu. Tijekom Misnog slavlja krizmao je 17 mladića i djevojaka.

image006_1_.jpg

Uz kardinala Puljića koncelebrirali su kupreški župnik vlč. Tomislav Mlakić i fra Niko Petonjić, župnik u Suhom Polju.

Na početku Svete mise župnik Mlakić poželio je dobrodošlicu kardinalu Puljić te predstavio krizmanike i krizmanice napominjući da ih je za krizmu pripremao župni vikar vlč. Jadranko Kurt.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je primijetio da se danas ljudi rjeđe međusobno susreću i razgovaraju pa, zbog nedostatka „komunikacije srcem“, jedni drugima sve više postaju nepoznanica. „Ako je među nama, ljudima, tako, kako je tek između čovjeka i Boga? Mi Boga možemo upoznati da postoji, da je Stvoritelj, da je svemoguć, ali kakav je Bog u sebi, e to ne znamo“, kazao je kardinal Puljić dodavši da je Bog kroz povijest spasenja obazrivo objavljivao svoju tajnu o Trojedinom Bogu u kojemu su tri božanske osobe, a da je konačnu objavu donio Isus Krist svojim utjelovljenjem.

„Mi znademo da je na sliku otajstva Presvetog Trojstva čovjek stvoren to jest na sliku Božju, iz ljubavi za ljubav. Čovjek je stvoren da bude biće zajedništva. Kao što je Bog trojstveno jedinstvo, tako je htio da i čovjek ne bude za sebe biće, nego da bude upućen jedan na drugoga. I mi smo svi od samog stvaranja upućeni jedni na druge, a posebno smo od rođenja do smrti slika Božja, da budemo zajednica ljubavi“, kazao je kardinal Puljić ističući da je to zajedništvo s Bogom, a također i međuljudsko zajedništvo, čovjek poremetio svojim grijehom.

krizma_23.jpg


Kardinal Vinko je pozvao krizmanike da rastu u krsnoj vjeri surađujući s Duhom Svetim kako bi se oduprli brojnim kušnjama koje svaki čovjek u svom životu iskusi, a koje – kako je kazao – „nisu tu da nas unište, već da provjere do čega nam je stalo, do čega držimo i što nam je sveto“.
kupres kupreskiradio svetapotvrda

 

Slika bannera nedostaje