Fotoreportaža iz snježne Šujice

 

17.12.18 11:50 Vijesti
sujica snijeg materice
sujica_zima_1.jpg

Dobro jutro gazdarice čestitam ti materice“, pozdravljale su se i čestitale, mame, bake, sestre, tete, strine i druge u životu važne žene. Izgovarala se ova rečenica na treću nedjelju Došašća u cijeloj Šujici, isto kao što se to nekad radilo. Vrijeme ovom kraju kao da ništa učinilo nije. Ništa, osim odlazaka. Iako se broj stanovništva zbog ekonomskih i drugih razloga uvelike smanjio, Šujica je ostala ista. Način života i običaje vjerno, životom čuvaju oni koji su u njoj ostali, piše ABCportal.info

Svi putovi i ove nedjelje vode ih Crkvi. Ne smeta ni gotovo metar snijega, dapače, Šujičani su na njega naviknuli. Bez obzira na hladnoću, osjeti se u zraku neka posebna toplina. Možda zbog brojnih dolazaka kući Šujičana ovih dana? Ili zbog blizine Božića? Ili zbog osjećaja sreće koje jedno i drugo zajedno pružaju? Sve je to Božićna čarolija ovog kraja – bližnji, Crkva i snijeg.

I dok su za zimu i Božić u većim sredinama, potrebni brojni ukrasi, šarene svjećice i umjetni snijeg, u ovom kraju priroda se sama za to pobrine. Snijeg koji je padao nekoliko dana i stvarao poteškoće, osobito u prometu, od Šujice je stvorio pravu zimsku bajku. Rijeka, polje, brda, šuma, kuće.. sve prekriveno snijegom kao s razglednice, izaziva divljenje, osobito turista koji ovih dana u smjeru Kupresa prolaze kroz Šujicu. Njezinu ljepotu, kroz jaslice u kojima se Isus rodio, dočarao je šuičak Željko Fišić. Stržanj-mjesto na kojemu izvire rijeka Šujica, Rimski most i mlin, našli su se tako u malenom Betlehemu, neposredno pored štalice.

„Već desetak godina izrađujem takozvane Šujičke jaslice. Ljubav prema rodnom kraju i Božiću izražavam na ovaj način, što me ispunjava“, kazao nam je Željko.

Odmah nakon sezone svinjokolje započinje s izradom jaslica, a svake godine ih nadograđuje.

„Materijal, između ostalog, nabavim u okolici kuće, u šumi ili kod prijatelja. Iduće što planiram napraviti je našu staru Šujičku crkvu“ dodaje Željko, čije jaslice, ali i drvena kuća u kojoj živi, izgledaju čarobno.

Čaroliju je i duh Božića, kaže Željko, upotpunio snijeg koji je napadao.

Snijeg je zbog zimskih radosti, ponajviše obradovao djecu, ali i one koji se ovih dana vraćaju kući u Šujicu. Pamte je, baš onakvu kakvoj joj se današnja djeca raduju – snježnu i hladnu, ali opet toliko toplu da do kraja ispuni srca djetinjstvom, Božićem i najmilijima.

Prelistajte fotografije snježne Šujice koje je snimio fotoreporter ABCportala
 

Slika bannera nedostaje