Građani Hercegbosanske županije ne poštuju epidemiološke mjere, u Drvaru pogoršana situacija

 

03.08.20 15:45 Vijesti

Danas se, u Tomislavgradu, u sklopu pete izvanredne sjednice Skupštine Hercegbosanske županije, nakon usvajanja prijedloga Zakona o izvršavanju Rebalansa proračuna Hercegbosanske županije za 2020. godinu, govorilo o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u našoj županiji. Na samom početku, nazočnima se obratila ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije Vasilija Broćeta koja je zamolila zastupnike da se aktivno uključe u borbu protiv epidemije koronavirusom s obzirom da je došlo do naglog pogoršanja situacije u županiji, imajući u vidu trenutno lošu situaciju u Drvaru. Kako je rekla, u subotu se Krizni stožer županije sastao s načelnicom Drvara, Dušicom Runić, kako bi razmotrili uvođenje restriktivnijih mjera u ovoj općini. Problem je, kaže ministrica, što su očigledno važniji osobni interesi, interesi privrednika i ugostitelja, a ne građana i javnog zdravstva. U tom smislu ministrica je zatražila od zastupnika da podrže preporuke Kriznog stožera o uvođenju strožijih mjera, jer oni ne mogu donijeti naredbe nego isključivo preporuke. 

Više informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji kao i o samim počecima epidemije i pripremama za novonastalu situaciju iznijela je dr. Dijana Mamić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u našoj županiji zabilježen je 31. ožujka 2020. godine i to u Glamoču. Oboljela osoba s dosta teškom kliničkom slikom liječila se u Banja Luci. Sljedeći slučaj zaraze bio je 5. travnja u Livnu, a 20. travnja zabilježen je i prvi slučaj u Tomislavgradu. Krajem lipnja koronavirus stigao je i u Drvar.

Nažalost, u Drvaru se pogoršalo stanje, došlo je do teške situacije s obzirom da je trenutno sedamnaest aktivnih slučajeva u ovoj općini, a sedmero ih je na bolničkom liječenju u Mostaru, što svakako nisu dobre vijesti, rekla je u svom obraćanju dr. Mamić.

Što se tiče oboljelih iz Drvara, svi su kontakti povezani ili rodbinskim vezama ili se poznaju s određenih druženja. Kontakti pozitivnih osoba su u samoizolaciji, međutim dođe li do eskalacije broja oboljelih, mogli bi se naći u velikom problemu, jer epidemiolozi neće moći povezati i pronaći sve kontakte zaraženih. Podsjećamo, od danas su u Drvaru na snazi nove mjere zbog ovakve epidemiološke situacije (skraćeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata i trgovina), a u pripremi su i nove naredbe.

Dr. Mamić navela je i kako su od početka epidemije, u Hercegbosanskoj županiji, testirane ukupno 874 osobe, što, kako je rekla, nije mali broj.

I za kraj, upozorila je kako se u našoj županiji ne poštuju propisane epidemiološke mjere, te da se građani ponašaju potpuno suprotno nego na početku kad je počela epidemija koronavirusa. Krše se mjere samoizolacije, ne nose se zaštitne maske, ne poštuje se socijalna distanca...Ugostitelji ne poštuju propisane odluke o ograničenju radnog vremena, a na terasama su stolovi jedan do drugoga, a gosti ne nose maske, rekla je dr. Mamić.

Ove se informacije odnose na sve općine u županiji, navela je, a sve to može dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije.

Andrea Ćosić/Kupreški radio


52322743_303.jpg


 

Slika bannera nedostaje