IV. obiteljski dan u Bosni i Hercegovini - Kupreški radio prenosi u 19:00 sati – Svetu misu uočnicu i sutra u 11:00 sati – svečano Euharistijsko slavlje

 U nedjelju 25. srpnja u izravnom prijenosu na Kupreškom radiju svečano euharistijsko slavlje u 11 sati predvodit će vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s biskupima BK BiH.


U skladu s dogovorom na proljetnom 80. redovitom zasjedanju BK BiH u Mostaru, bit će svečano proslavljen 4. Obiteljski dan u župnoj crkvi Svete Obitelji na Kupresu, 25. srpnja 2021.: Obitelj – svjedočanstvo radosne ljubavi. Na kraju Svete mise bit će podijeljeni pisani apostolski blagoslovi brakovima koji obilježavaju 25. ili 50. odnosno 60. obljetnicu braka.


Te nedjelje će, na poziv pape Franje, i u svim župnim i drugim zajednicama, biti obilježen 1. Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba kojim se želi posvijestiti obiteljima važnost njihove uloge koju imaju prema svojim starijim članovima. Tako u pastoralnim smjernicama koje je, preko predsjednika biskupskih konferencija, uputio svim biskupima prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Farrell, između ostaloga, stoji:


“Ovaj prvi Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba slavi se sredinom godine koju je Sveti otac posvetio obitelji na petu godišnjicu apostolske pobudnice Amoris Laetitia. Ovo je namjerni izbor koji proizlazi iz svijesti o tome da starijima – svim starijima, uključujući one koji nisu djedovi i bake – treba obiteljsko okruženje u kojem će živjeti, i kako je potrebno da obitelji postanu svjesne uloge koju imaju prema svojim starijim članovima.”


Kardinal Farrell u spomenutim pastoralnim smjernicama dalje piše da su “odlučili dati počasno mjesto lokalnoj proslavi ovoga Dana, kako bismo osigurali da njegova radosna poruka djelotvorno dopre do svakog djeda i bake, čak i do onih najizoliranijih. Imajući ovo na umu, bilo bi posebno dobro domisliti način da, kako se Dan bliži, poruku koja je danas najavljena – ‘Ja sam s tobom u sve dane’ (usp. Mt 28,20) – svako unuče mogne prenijeti svojem vlastitom djedu i baki, a mladi ljudi usamljenim starijim članovima svojih zajednica“, napisao je kardinal Farrell te preporučio da svaka župa u nedjelju 25. srpnja posveti jednu od svojih nedjeljnih misa bakama i djedovima i starijima, kao spomendan sv. Joakima i Ane, Isusovog djeda i bake.


Središnja proslava 4. Obiteljskog dana u BiH i 1. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba na Kupresu bit će prema sljedećem programu:


Subota, 24. srpnja 2021.


19:00 sati – Sveta misa uočnica: predvodi predsjednik Vijeća za obitelj BK BiH mons. Marko Semren

20:00 sati – jednosatno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom


Nedjelja, 25. srpnja 2021.


10:00 sati – molitva krunice i prigoda za pristup sakramentu ispovijedi

11:00 sati – svečano Euharistijsko slavlje: predvodi kardinal Puljić (nakon popričesne molitve podjela pisanih apostolskih blagoslova brakovima koji obilježavaju 25. ili 50. odnosno 60. obljetnicu braka)


Nakon Svete Mise neformalno druženje u župnom pastoralnom centru u kripti crkve tijekom kojeg će pjevati etno grupa Čuvarice iz Prozora koje će također animirati liturgijsko pjevanje na misnim slavljima.

obiteljski_dan_2_2021.jpg

 

Slika bannera nedostaje