Izaslanstvo Vlade RH uručilo potporu za 61 projekt Hrvata u BiH

26.01.24 19:54

Vijesti

Podijeli

Danas je u Stocu svečano uručen 61 ugovor kao dio Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu. Ovim programom Republika Hrvatska dodatno pomaže razvoju lokalne zajednice u BiH kroz ulaganja u javnu infrastrukturu, opremanje te izgradnju i rekonstrukciju objekata kao i poticanje gospodarskih aktivnosti zbog gospodarskog razvoja.

Nakon svečanosti dodjele ugovora, medijima su se obratili predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić te potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

„Veliko hvala za sve ono što smo do sada prošli zajedno i ono što smo osmislili raditi u tekućoj 2024. godini, siguran sam da je ovo što se uradilo dobro za svakog žitelja Bosne i Hercegovine i poticajno do kraja za sve institucije u Bosni i Hercegovini koje su zbog naše neorganiziranosti počesto ostavljeni izvan proračunskih mogućnosti uvezivanja. Osobito onim osjetljivim kategorijama gdje se štite osnove demografske politike ili strategije jednog naroda, kakva je danas pozicija uopće svih, a posebno hrvatskog naroda. Jednom riječju, hvala za sve što činite u ime Vlade Republike Hrvatske prema našem narodu, nadam se da naše zajedništvo ide dalje. Uvjeren sam da će projekti koje smo osmislili u ovoj godini dati jasnu sliku svima u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj koliko je značaj Vlade Republike Hrvatske za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini“, poručio je predsjednik Čović danas u Stocu.

Predsjednik Čović se i ovog puta posebno zahvalio Vladi Republike Hrvatske i predsjedniku Plenkoviću, te na poseban način danas dopredsjednicima Vlade i ministrima Bačiću i Butkoviću, državnom tajniku Milasu i svim suradnicima koji kroz različite projekte u svome djelovanju pomažu Hrvatima u BiH.

„Vlada RH otkad na njezinom čelu sjedi Andrej Plenković, izdvojila više od 300 milijuna eura za različite projekte hrvatskog naroda u BiH. Pored tog ogromnog novca, još je veća vrijednost educiranje nas koji pokušavamo otvoriti vrata Europske unije. Jasno je da bez pomoći predsjednik Vlade RH na tom putu ne bismo imali uspjeha ni šanse“, kazao je predsjednik Čović.

Ministar Bačić je izjavio kako je današnji posjet na tragu ustavne kategorije o brizi za Hrvate koji žive izvan Republike Hrvatske. „Ta se briga očituje kroz konkretne projekte kao što je cesta Ravno – Zavala, ali i podršku brojnim drugim projektima, kojima se potiču prometni socijalni, društveni, komunalni projekti jedinica lokalne uprave. Mi smo danas podijeliti 61 ugovor koji će pomoći revitalizaciji gospodarstva i stvoriti bolje uvjete za život i rad lokalnog stanovništva“, kazao je Branko Bačić potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

„U mandatu Vlade Andreja Plenkovića ostvarili smo zaista velike infrastrukturne projekte u prometnom povezivanju i svjedočili smo realizaciji velikih projekata, most Svilaj, most Gradiška i čitav niz velikih infrastrukturnih projekata. Danas obilazimo isto jedan značajan projekt ceste Ravno - Zvala, za koju je prošle godine Vlada RH donijela odluku da će ga finacijski poduprijeti. Drago mi je da su radovi krenuli i to ćemo danas obići“, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je istaknuo kako je puno posla i dobrih projekata još planirano.hrvatiubih

 

Slika bannera nedostajeSlika bannera nedostaje