Izborne nepravilnosti i kršenja Izbornog zakona BiH se nastavljaju

 

24.08.18 10:29 Vijesti


Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' koja promatra predizborno razdoblje u BiH je na jučerašnjoj press konferenciji u Tuzli prezentirala nalaze dugoročnog promatranja u prva četiri tjedna izvještavanja promatrača/ica i konstatirala da se izborne nepravilnosti nastavljaju.


Kako navode, do 19. kolovoza, 10 lokalnih izbornih povjerenstava nije ispoštovalo odredbe Izbornog zakona BiH o ravnopravnosti spolova i to pet na štetu žena i pet na štetu muškaraca. Zabrinjavajuće je da su ovi članovi, pored jasne odredbe zakona, ipak dobili suglasnost za imenovanje u općinskim vijećima i skupštinama općina u BiH koje je potvrdilo Središnje izborno povjerenstvo.


Nadalje, 12 lokalnih izbornih povjerenstava nema adekvatne uvjete  za rad koji se, prema navodima članova lokalnih izbornih povjerenstava, odnose na neadekvatne prostorije, nedostatak financija i lošu opremu. Evidentan je napredak u ovom segmentu u odnosu na prva tri tjedna izvještavanja. "Drugi put apeliramo na lokalnu administraciju u ovih 12 općina da lokalnim izbornim povjerenstvima omogući adekvatne uvjete za rad’"–naglasio je Danijel Stjepanović, regionalni asistent Regionalnog ureda u Tuzli.


Zabilježeno je 178 slučajeva preuranjene, zakonom zabranjene kampanje u svakoj trećoj općini i gradu u BiH. Ovaj broj u četvrtom tjednu izvještavanja za Opće izbore 2018. je veći u odnosu na ukupan broj zabilježenih slučajeva za osam tjedana izvještavanja za Lokalne izbore 2016..  Evidentirano je 18 različitih političkih subjekata koji su kršili ovu odredbu Izbornog zakona BiH koja se najčešće ogleda u plaćenom oglašavanju na društvenim mrežama i organiziranju javnih događaja čiji je cilj promoviranje političke stranke ili kandidata/kinje na izborima.


Već sada postoje sumnje u nezakonitu trgovinu biračkim mjestima u 9 općina, gradova u BiH, rekli su iz koalicije "Pod lupom". 


"Nezakonita trgovina biračkim mjestima, prijetnja biračima, kupovina glasova, ucjene otkazima, nuđenje novog zaposlenja, zloupotreba javnih resursa u vidu povećanja plaća, nirovina, socijalnih davanja ali i zloupotreba službenih vozila i osiguranja u svrhu kampanje, zloupotreba osobnih podataka u svrhu glasovanja poštom i fiktivne prijave prebivališta, neažurni birački spiskovi sa umrlim licima i preuranjena kampanja, sve su to kršenja zakona koja se dešavaju prije izbornog dana"–izrazio je zabrinutost Dario Jovanović, direktor projekta "Pod lupom".
 

Slika bannera nedostaje