Izvješće CCI: Vlada i Skupština HBŽ su radili skromno

 

21.07.11 07:08 Vijesti

Rezultati rada županijske Skupštine u prvih 6 mjeseci 2011. godine, krajnje su skromni. Naime, od općih izbora održanih 03. listopada 2010. godine pa sve do 30. lipnja 2011. godine Skupština HBŽ je održala 6 zasjedanja u ukupnom trajanju od 9 sati i 40 minuta, odnosno nešto više od jednog radnog dana. Tijekom čak tri mjeseca (veljača, ožujak i lipanj), odnosnu polovicu prvog polugodišta 2011.godine, Skupština nije održala niti jednu sjednicu.

Izbjegavanje zakonskih obveza o konstituiranju vlasti u određenim rokovima, te iz toga proizašlo kršenje Zakona o proračunu, rezultiralo je zastojem života u ovoj županiji.

Ovakvim nadasve neodgovornim ponašanjem političara nisu pogođeni samo izravni korisnici Proračuna, već, na ovaj ili onaj način, i svi građani ove županije.

Zastupnici u Skupštini HBŽ nisu postavljali pitanja niti su pokretali inicijative ili ulagali amandmane u promatranom razdoblju. Čak 54% zastupničkih aktivnosti na sjednicama se svodilo na diskutiranje i repliciranje u okviru rasprave o predloženom dnevnom redu, a čak 44% zastupnika ili njih 11 se niti jednom nije javilo za riječ otkad su preuzeli zastupničku funkciju.

Preporuke 

S obzirom da su Centri civilnih incijativa kroz svoja izvješća opetovano ukazivali na to da je HBŽ jedna od najsiromašnijih županija u Federaciji BiH, vidljivo je i šta bi trebali biti prioritetni zadaci političara i čemu vodi neodgovorno ponašanje, u smislu nepoduzimanja odlučnih mjera da se učini sve na poboljšanju životnih uvjeta građana.

U skladu sa nalazima monitoringa naša je preporuka da se hitno formira županijska Vlada, te da se usvoji kvalitetan i realan Program rada Skupštine za preostali dio godine, s jasno naznačenim rokovima za svaku planiranu aktivnost i odgovornim institucijama i pojedincima, kako bi se mogla pratiti daljnja implementacija istog, a potom da se pristupi ozbiljnom, posvećenom radu na razvoju HBŽ i poboljšanju životnih uvjeta njegovih građana.

Cjelokupno izvješće preuzmite klikom OVDJE!

 

Slika bannera nedostaje