Jezero koje su vile isplakale

 

Jezero koje su vile isplakale

Legenda kaže da je Kukavičko jezero nadomak Kupresa nastalo od suza zlatokose vile, koje je ona prolila kada je njen vitez netragom nestao!

I stajaća i tekuća

Da li zbog vile, suza, ljubavi ili nečeg drugog, mnogi upućeni u prirodne ljepote BiH i svijeta slažu se u ocjeni da je Kukavičko jedno od najljepših jezera u BiH, prirodno blago neprocjenjive vrijednosti.

- To je vrlo atraktivna lokacija, ljeti je danonoćno posjećena, jer tamo postoji i prostor za kampiranje, a u jezeru žive brojne vrste riba koje žive i u stajaćoj i u tekućoj vodi jer je jezero izvor rijeke Milač, koja se ulijeva u Šujicu, pa dalje u Buško jezero

Čuva i zlatovčicu

Kukavičko jezero se nalazi u neposrednoj blizini sela Kukavice, na jugoistočnom dijelu Kupreškog polja, desetak kilometara sjeveroistočno od Kupresa.

To je glacijalno jezero površine 3.750 kvadratnih metara i najveće jezero u kupreškoj općini u kojoj, uz dva manja glacijalna jezera, Turjaču i Rastičevo, postoji više od 20 vrtača glinenog podnožja u kojima se voda zadržava čineći jezerca prečnika između 100 i 200 metara, među kojima su neka koja imaju vlastite izvore vode.

Inače, Kukavičko jezero je bogato pastrvom i rakom, a u jezeru ima i jezerske zlatovčice.

Jezero je na nadmorskoj visini od 1.200 metara, dugačko oko 250 metara, široko oko 130 metara, a na najdubljem mjestu je duboko 13 metara.

Voda je čista i u ljetnim mjesecima pogodna za kupanje.

Od naseljenih mjesta je udaljeno oko pet kilometara, pa je do njega autom moguće doći za pet minuta ili biciklom za deset, s tim da su neka sela još i bliže.

Photo by Gordana Lozančić

Text bhputovanja.ba

preuzeto s facebook Eva Mihić

jezero1.jpgjezero2.jpgjezero_3.jpg

 

Slika bannera nedostaje