Julia Matošević - I dalje ću sudjelovati u društveno korisnom radu ne zapostavljajući književnost

 

08.11.17 16:44 Interview

Julia Matošević studentica je treće godine Engleskog jezika i književnosti i Njemačkog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru koja svojim radom ruši sliku o mladim ljudima koji su često okarakterizirani kao pasivni i nespremni na društveni angažman.

Predsjednica je Konferencije mladih Crvenog križa u Mostaru i trenerica iz oblasti Programa prevencije trgovine ljudima.

„Volonterima Crvenog križa sam se pridružiila 2014. godine. Nažalost, povod nije bio nimalo lijep. Bilo je to vrijeme onih strašnih poplava u našoj zemlji. Nakon toga sudjelovala sam i na prvome Kampu mladih CK Federacije Bosne i Hercegovine“, ističe Julia.

Prva je predsjednica Mladih Crvenog križa Općine Kupres, a bila je polaznica različitih obuka za volontere u Bosni Hercegovini i Srbiji.
„U svibnju ove godine imali smo i prvo terensko iskustvo u Bragi u Portugalu, gdje smo obučavali nove mlade edukatore te upoznali njihovu kulturu i običaje.“

Nakon usvojenih znanja iz programa Prve pomoći, sa svojim timom je osiguravala ovogodišnje Skokove sa Starog mosta. Kaže da će i dalje sudjelovati u društveno korisnom radu ne zapostavljajući svoju ljubav prema književnosti. „Svjesna sam da svijet nije bajka, ali je upravo svijet pisao i pričao bajke poučen nekim iskustvom ili težnjom“, kazala je Julia.

Julia se može pohvaliti odrastanjem u vrlo različitim sredinama. „Korijene imam i u Travniku i u Tomislavgradu, rođena sam u Njemačkoj, a odgojena na Kupreškoj visoravni, gdje sam pohađala Osnovnu školu fra Miroslava Džaje i Opću gimnaziju u Srednjoj školi Kupres.''

Tijekom srednje škole nije razmišljala o odabiru ovog studija, nego je sebe vidjela u svijetu prirodnih znanosti. No, kaže da je ljubav prema književnosti ipak presudila. „Svaki put kada bih čitala Shakespearovog Hamleta i Gotheove Patnje mladog Werthera, poželjela bih te knjige čitati na izvornom jeziku i jednako uživati kao i kada čitam djela hrvatskih autora.“

U srednjoj školi bila je predsjednica Vijeća učenika, a zatim i predsjednica Mreže vijeća učenika Hercegbosanske županije te članica Mreže/Savjeta vijeća učenika Bosne i Hercegovine. Kaže da ju je aktivnost u tim organizacijama odgojila u društveno aktivnu osobu te joj pomogla razviti brojne vještine koje su je približile Crvenom križu.

Ivan Volić

julija.png

treći.ba


 

Slika bannera nedostaje