Kardinal Puljić:Katolici su diskriminirani u BiH, a za to je odgovorna i Europa jer ne želi pomoći

 

08.07.11 08:53 Vijesti

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u intervjuu švicarskoj katoličkoj agenciji APIC upozorio je na teško stanje katolika u BiH, za što, osim muslimanskog i pravoslavnog zatiranja katolika, okrivljuje i međunarodnu zajednicu, poglavito Europu.

Rat je duboko izmijenio etničko-vjersku ravnotežu u Bosni i Hercegovini u korist muslimanske zajednice, a na štetu naročito katolika, uglavnom Hrvata, kojima je spriječen povratak u njihove domove.

Od 820 tisuća katolika, koliko ih je bilo u Bosni i Hercegovini 1990. godine, ostalo je manje od 400 tisuća, a to je 9 posto bosanskohercegovačkog stanovništva, muslimana ima više od 50 posto dok pravoslavnih ima oko 37 posto, objasnio je kardinal Puljić, kojeg je papa Ivan Pavao II. uzdigao na kardinalsku čast u doba najžešćeg bombardiranja Sarajeva.

Govoreći o životu katoličke zajednice u BiH, kardinal Puljić ističe kako zajednica odražava novu ravnotežu koja je plod etničkog čišćenja potvrđenog Daytonskim ugovorima 1995. godine.

Katolici su činjenično diskriminirani, u političkom i društvenome životu, tvrdi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ističući da je puno teže dobiti građevinsku dozvolu za crkvu nego li za džamiju.

Osim toga svi su mediji u rukama vlade, a svi su dnevnici muslimanski. Mi nemamo televizije, imamo samo jedan nacionalni katolički tjednik. U našoj su nadbiskupiji tri mjesečnika, a od prosinca prošle godine i radijska postaja Radio Marija Bosne i Hercegovine, istaknuo je kardinal Puljić.

Govoreći o školstvu, vrhbosanski nadbiskup kardinal Puljić rekao je kako i školski udžbenici odražavaju novouspostavljenu ravnotežu. U udžbenicima za povijest piše da Turci nisu bili okupatori Bosne i Hercegovine nego su osloboditelji od kršćanskog ugnjetavanja, kazao je kardinal.

Osvrnuvši se na posljedice rata, rekao je da je dolazak islamskih fundamentalista radikalizirao tradicionalno umjereni islam, premda vlasti u BiH to ne žele priznati. Nisu ništa bolji odnosi s pravoslavnima koji poistovjećuju vjeru i narodnost. Nedavno uhićenje Ratka Mladića nije pridonijelo smirivanju duhova jer ga bosanski pravoslavci smatraju narodnim herojem, kazao je za švicarsku katoličku novinsku agenciju APIC kardinal Puljić.

Kardinal u intervjuu oštro kritizira i međunarodnu zajednicu, posebice Europu, na čiju dušu stavlja Daytonske sporazume koji su najviše naškodili Hrvatima, i jer uopće ne želi čuti za katolike u BiH.

Europa ne želi pomoći katolicima, a ako na to upozorimo, onda nas etiketira da smo hrvatski nacionalisti, kazao je kardinal Puljić dodajući da katolicima u BiH pomažu jedino katoličke međunarodne organizacije poput "Renovabisa", zaklada Pomoć Crkvi u nevolji, te talijanske katoličke udruge i župe.

 

Slika bannera nedostaje