Koalicija ''Pod lupom'' pozvala građane BiH na nestranačko promatranje Lokalnih izbora

 

20.07.16 15:21 Vijesti

img_5354.jpg Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'', koju čini šest organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine, je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu pozvala građane da se prijave za promatranje Lokalnih izbora 2016. koji će se održati 2. listopada. 


Građani/ke se mogu prijaviti za promatranje izbora putem besplatnog telefona 080 05 05 05, internet stranice www.podlupom.org ili direktno na terenu preko promatrača ili regionalnih ureda Koalicije. Građani/ke mogu na ovaj broj telefona prijaviti sve uočene pred/izborne nepravilnosti koje će biti proslijeđene nadležnim institucijama na dalje razmatranje.


Cjelokupan izborni period, od raspisivanja izbora do potvrđivanja izbornih rezultata, prate 42 dugoročna promatrača Koalicije, putem sedam regionalnih ureda koji su aktivni na području cijele zemlje, a na sam izborni dan će 3.000 promatrača Koalicije pratiti izbore na svakom drugom biračkom mjestu u BiH. 


,,U ime Koalicije „Pod lupom“, koja ima za cilj osigurati slobodne i poštene izbore za sve građanke i građane BiH, zaštititi glasove birača i vratiti povjerenje građana u izborni proces, ohrabrujem građane/ke da se prijave za promatranje ovogodišnjih Lokalnih izbora“, rekao je direktor Koalicije Dario Jovanović.


Konferencija za medije i aktivnosti Koalicije su dio projekta koji financira Europska unija „Izgradnja sustava i odgovornosti u izborima“. Europska unija je za ovaj trogodišnji projekt izdvojila sredstva u iznosu od 1.5 milijuna eura, s ciljem da doprinese kvalitetnijem izbornom procesu u BiH u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim praksama, i ohrabri aktivno sudjelovanje građana u zagovaranju i praćenju izbora.


Regionalni koordinatori Koalicije su od raspisivanja izbora 4. svibnja 2016. do danas ostvarili kontakt sa 139 općinskih i gradskih izbornih povjerenstava, te informirali 102 regionalna ogranka političkih subjekata i 63 policijske uprave o projektu. 


Pored promatranja predizbornog, izbornog i postizbornog perioda, Koalicija će vršiti i monitoring medija i izbornih kampanja političkih subjekata.


„Želimo skrenuti pažnju nadležnim institucijama da reagiraju na pojavu nepravilnosti u izbornom procesu, a na političke subjekte apelirati da se odgovorno i korektno ponašaju u vremenu prije izbora i u tijeku predstojeće izborne kampanje“, naglasila je regionalna koordinatorica Koalicije Stjepana Ivanuš. 


Koalicija ''Pod lupom'' je do sada promatrala Opće izbore 2014. i prijevremene lokalne izbore u 7 općina.


Almir Bičakčić, koji je bio građanski, nestranački posmatrač Koalicije na Općim izborima 2014. je rekao da prvenstveno građani mogu doprinijeti slobodnim i poštenim izborima u BiH, te ih pozvao da se pridruže ovoj inicijativi. 


Projekt „Izgradnja sustava i odgovornosti u izborima“ koji je započeo 15.11.2015. i trajati će do 15.11.2018. provode organizacije civilnog društva koje čine Koalicija „Pod lupom“, Centri civilnih inicijativa (CCI), DON Prijedor, ''Perpetuum Mobile'' Banja Luka, CGS Livno, ''Munja'' Sarajevo (Munja Inkubator) i FGT Tuzla.  

Slika bannera nedostaje