Kumstvo djetetu iz Ruande

 

24.10.18 22:20

Kumstvo djetetu iz Ruande

Dragi prijatelji, potaknuti sve većim brojem upita ljudi koji žele postati kumovi nekome od učenika o kojima skrbimo u okviru Centra Otac Vjeko, pokrenuli smo projekt nazvan - Prijatelj Centra Otac Vjeko.

Mi nemamo klasičan oblik kumstava, pojasnit ću vam i zašto, ali imamo sličan model za naše članove podupiratelje, odnosno prijatelje Centra Otac Vjeko.

Naime, kumstvo je plemenita, ali i dugotrajna i skupa obveza. Dok je u Ruandi osnovno školovanje obvezatno, ali i besplatno, srednjoškolsko obrazovanje po učeniku nas košta 250 eura za školsku godinu.

"Problemi" kumstava započinju ako donatori, izraznih razloga, više nisu u mogućnosti skrbiti o svome štićeniku. To nas dovodi u nezgodan položaj, jer što onda učiniti s tom djecom? Kako reći djetetu da za njega više nitko ne plaća školarinu i da se ne može više školovati?

Stvaranjem obaveze prema kumovima, dovodimo i te ljude unezgodan položaj. Jer ih se obvezuje da za djecu uplaćuju točno određene iznose i to nekoliko godina. A to si ne može svatko priuštiti. Netko želi pomoći sa 5 kuna, jer ne može više izdvojiti, a nama i to puno znači!

Primjerice, zahvaljujući velikom vrtu koji imamo, veliki dio hrane ne moramo kupovati. Pa nas školski dan i obrok u strukovnoj školi po učeniku košta oko 2,5 kuna.

Mi prakticiramo zajedničku 'blagajnu' iz koje zajamčeno financiramo školovanje djece do završetka škole. Riječ je o zajedničkom budžetu i sve donacije idu u njega. U njega se slijevaju sve donacije – i one od 5 kuna i one od 55 i one od 555 kuna. Nama je svaka donacija jednako vrijedna, jer znamo da je došla od srca!

Na početku školske godine znamo koliko imamo sredstava na raspolaganju da djeci omogućimo školovanje, svakodnevni ručak, uniforme, opremu i materijale za praktičnu nastavu. I na temelju tog budžeta upisujemo novu djecu u školu.

Ovakav naš pristup se pokazuje toliko uspješnim da smo u mogućnosti svake godine uvoditi sve više noviteta u školovanju, ali i prehrani učenika za koje skrbimo.

Također, na taj način djeci ne dajemo nadu da će jednog dana netko doći i odvesti ih u neki bolji svijet. Nekima je dosta teško shvatiti što je to 'kumstvo' i mnogi od njih zapravo se nadaju da je to netko tko će ih sponzorirati cijeli život, pa se zbog toga ne žele dovoljno truditi u školi.

Ljudima koji nam žele i mogu pomoći na ovaj način, sada nudimo mogućnost da putem Humanitarne udruge Srce za Afriku postanu Prijatelj Centra Otac Vjeko, odnosno naš član podupiratelj. Vaša obveza bila bi u tom slučaju platiti minimalnu godišnju donaciju od 750 kuna (200 KM ili 100 eura). Timepokrivate dio troškova školovanja jednog od naših učenika. Prijatelji Centra Otac Vjeko tri puta godišnje na svoje će adrese dobiti pismo u kojem vam donosim novosti iz misije, sve što se napravilo u prethodnom razdoblju, kao i poruku nekog od učenika o tome kako mu je u školi.

Ukoliko vam je iznos godišnje prevelik, možete biti inaš donatore te plaćati donacije u iznosu kada možete i hoćete, i koliko hoćete. Informacije za donatore možete naći na našoj stranici, u rubrici pod nazivom: Donacije

Koji god način da izaberete, novac ide u zajedničkublagajnu za naše učenike :-)

Ako ste zainteresirani, slobodno nam se javite namail srce.za.afriku@gmail.com

Hvala vam od srca!

Fra Ivica Perić, ravnatelj Centra Otac Vjeko

Izvor: www.vjeko-rwanda.info

Franjevačka knjižnica u Tomislavgradu (FKTG) - novi termin prodaje knjiga -duplikata

Zbog velikog interesa javnosti i čestih upita vezanih za najavljenu prodaju knjiga - duplikata, u Franjevačkoj knjižnici su odlučili promijeniti i produžiti vrijeme prodaje navedenih knjiga.

Dakle, knjige će se prodavati u prostoru samostana iza Franjevačke knjižnice. Prodaja će biti na Cvjetnicu, 25. ožujka u vremenu od 8 do20 sati, te u Velikom tjednu u ponedjeljak, utorak i srijedu,u radnom vremenu od 8 do 16 sati.

Napomenimo, u prodaji će biti više od tisuću naslova tristo autora, s približno 4000 knjiga. Cijene knjiga bit će od 1 do 15 KM.


 

Slika bannera nedostaje