Kupres: Promovirana prva knjiga pjesama Ante Barišića 'Život nije trka, već putovanje'

19.02.24 08:50

Kultura

Podijeli

U organizaciji Matice hrvatske, ogranak Kupres u subotu 17. veljače 2024. godine je u Kupresu održana promocija prve knjige pjesama Ante Barišića iz Šujice pod naslovom "Život nije trka, već putovanje".

WhatsApp_Slika_2024_02_19_u_08_4.20_22475874.jpg

Nakon pozdravnih riječi profesorice Ružice Hrnjkaš Živković, predsjednice Matice hrvatske Kupres predstavila je knjigu na sebi svojstven način, a nakon nje uslijedilo je predstavljanje i prof. Petre Bušić.

"Kad pročitamo naslov ove zbirke pjesama Ante Barišića, očekujemo neke mirne pjesničke slike koje su nastajale slijedom nekih prošlih događaja u kojima je bilo sve mirno, stabilno i potpuno, drugačije od onih događaja, emocija izazvanih tim događajem koje nas u zbirci iznenađuju i potresaju. Na svom putovanju kroz život pjesnik je često prisiljen i na trku, prisiljen je na ustajanje i dizanje poslije iznenadnog padanja sve uz pomoć Božje providnosti.." kazala je prof. Ružica.

"Kad bih morala odabrati samo jednu riječ kojom bih opisala prvu zbirku pjesama Ante Barišića odlučila bih se za riječi 'bliska'. Bliska je hrvatskom čovjeku, bliska je roditeljima, djeci, muževima, ženama, vjernicima i naravno pjesniku, njemu je najbliža", kazala je Bušić.

Naglasila je kako je zbirka pisana jako dugo, od davne 1986. kad je napisana prva pjesma "Pjesma Osijeku", gradu koji je autoru zauvijek promijenio život.

"Tu je studirao, provodio najljepše dane svoje mladosti i upoznao se s malo drugačijom hrvatskom kulturom. Naposlijetku, tu je upoznao svoju današnju suprugu i otkrio svoju potrebu za prenošenje emocija u stihove", istaknula je Bušić.

Nakon te pjesme stigle su pjesme inspirirane onim najtežim iskustvom kroz koje je prošao hrvatski narod - ratne.

U završnom dijelu zbirka donosi priču čovjeka koji se tijekom svog života našao u raznim životnim ulogama koje su ga učinile čovjekom kakav je on danas, zahvalan na svemu što danas ima, ali i bolno svjestan svega onoga što ga je vodilo do životnih bogatstava poput slobode, obitelji i ljubavi.

Sam autor obratio se na kraju događaja zahvalivši svima na dolasku, kao i onima koji su omogućili tiskanje knjige.

Večer su svojim nastupom obogatile sestre Anica i Lucija Ivić svojim izvedbama na klaviru, recitacije iz Antine zbirke je izvodila učiteljica Mira Jonjić, Ante Brajko Antek izveo je a cappella dvije pjesme, a posljednja točka bio je guslar Ilija Sliško koji je svojim guslanjem izazvao oduševljenje prisutnih.

Moderator programa bio je Josip Ivić - Rašo.


U fotogaleriji pogledajte kako je bilo:


 

Slika bannera nedostaje