Kuprešaci hodočaste Gospi na Šćit

 

Duboko ukorijenjena marijanska pobožnost čašćenja BDM je utkana u životno bilo hrvatskog naroda ovih krajeva. 

Danas i sutra hodočasnici podnoseći žegu jesenjeg dana hodočaste na Šćit gdje se već po tradiciji dužoj od 200 godina slavi rođendan nebeske majke - Mala Gospa. 

Skupina od oko 60 hodočasnika u ranu zoru, 7. Rujna 2020. godine krenula je sa Kupresa preko Kukavica, Kudilja, Rumboka prema samostanu na Šćitu. Sličnu sliku se 7. i 8. rujna može vidjeti na prilaznim cestama ramskom kraju i iz drugih pravaca: Bugojno, Uskoplje, Tomislavgrad, Posušje…

 Kako je za program našeg radija istaknuo gvardijan šćitskog samostana fra Andrija Jozić ove godine je korona kriza učinila svoje pa je broj hodočasnika iz RH i drugih zemalja daleko manji nego proteklih godina. Fra Andrija je istaknuo prošlu godinu kada je postignut rekord u broju hodočasnika na Šćit, a kaže da ih je te godine bilo 20 000. 

U najavi izravnog prijenosa svetog misnog slavlja ramski gvardijan fra Andrija govori o duhovnoj dimenziji hodočašća , povijesnim činjenicama koje su obilježile povijest ramskog kraja kao i drugim zanimljivim detaljima vezanim uz samostan na Šćitu.

Više poslušajte u razgovoru ovdje:

mala_gospa_Šćit_rama_fra_Andri.mp3


1_rama_šćit.jpg2_rama_šćit.jpg3_rama_šćit.jpg4_rama_šćit.jpg5_rama_šćit.jpg6_rama_šćit.jpg7_rama_šćit.jpg8_rama_šćit.jpg

Foto: David Ivković

 

Slika bannera nedostaje