Matica hrvatska Mostar gostuje u Bugojnu

 

14.05.14 13:20 Kultura

Matica hrvatska Mostar gostuje u Bugojnu

Ogranak Matice hrvatske Bugojno poziva na predstavljanje Matice hrvatske Mostar u Kristalnoj dvorani općine Bugojno, u subotu 17. svibnja u 18 sati.

Tijekom večeri bit će promovirane knjige ,,Mostarski dragulji“ i ,,Probuđena sjećanja“ autora Josipa Muselimovića, te izvedene recitacije poezije književnika Dragana Marijanovića, prof.dr. Antuna Lučića i pjesnika Mire Petrovića.

U sklopu programa bit će odigrana i uspješna monodrama ,,Otirač“ u izvedbi glumca Ive Krešića (Mali teatar Mostar).

Gosti večeri su:

Ljerka Ostojić, predsjednica Matice hrvatske Mostar i rektorica Sveučilišta u Mostaru

Josip Muselimović, odvjetnik i književnik, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar

Dragan Marijanović, književnik i predsjednik Nadzornog odbora Matice hrvatske Mostar

Miro Petrović, pjesnik i urednik časopisa ,,Motrišta“

Prof. Dr. Antun Lučić, profesor na Sveučilištu u Mostaru

Prof. Hasan Ajkunić, načelnik Općine Bugojno

 

,,Mostarski dragulji“ je knjiga o ,,legendama s kamena”; sadrži 14 intervjua s poznatim Mostarcima i Mostarkama koji su ime Mostara pronijeli i najboljem svjetlu predstavili cijelome svijetu. Djelo ,,Probuđena sjećanja” peta je knjiga bosanskohercegovačkog odvjetnika i publicista, a sadrži sjećanja na čuvene procese i obrane, tekstove posvećene velikanima, razmišljanja o velikim i značajnim osobama, zatim putopisi s putovanja kroz zavičaj i u svijetu.

Monodrama ,,Otirač” diplomska je predstava Ive Krešića. Od premijernog izvođenja 29.09.2011. godine do danas odigrana je više od stotinu puta. Ironično nazvana ,,Uan men šou”, kroz niz glumačkih transformacija, predstava ,,Otirač” nam, na neposredan način, prikazuje probleme koje tište malog čovjeka u današnjem vremenu. Predstava je to nakon koje se odlazi kući s osmijehom na licu I grčem u želucu. Krešić se, na komičan način, obračunava s pojavama koje u društvu svi vidimo. Licemjerje, bahatost, glupost, nemoral, tupost, bankarske kredite, vjerske rituale, političare, činovnike..sve koji nam kroje kapu. 

 

 

Slika bannera nedostaje