Miroslav Čička iz Kupresa ima neobičan hobi – izrada unikatnih noževa

 


Miroslav Čičak je i rođen i živi u Kupresu, ratnik, pripadnik Kupreške bojne, a do 2002. godine pripadnik 1. Gardijske brigade HVO “Ante Bruno Bušić”.

Od prije petnaestak godina djelatnik je u Šumariji Kupres. Uobičajena je ovo biografija za mnoge starije Kuprešake, a ono što gospodina Čička u mirnodopsko vrijeme izdvaja od ostalih jest neobičan hobi-ručna izrada noževa, odnosno zanimanje nožar koje upražnjava u slobodno vrijeme.

“Moje zanimanje za izradu noževa je odavno, još kao dječak pravio sam drvene noževe za igru. Nakon rata ta ljubav, to zanimanje za izradu noževa ponovno se probudilo, naravno, sada ne drvenih noževa nego pravih, a za kojima postoji veliko zanimanje u mnogim zemljama”, kazao nam je u razgovoru za Tomislavnews.com gospodin Čičak.

A noževi i korice za njih koje, također, sam izrađuje uistinu su posebni, izrađeni više kao umjetničko djelo, a ne samo uporabni predmet.

“Izradi svakoga noža maksimalno se posvetim, treba puno strpljenja, jer je svaki nož i svake korice unikatni, jedinstveni, dakle, ne postoje dva ista noža koja ja napravim. Zato su moji noževi traženi i koliko god ih napravim prodam! Stižu i posebne narudžbe, nekada i kao i prigodni darovi. Najviše naručuju i kupuju naši ljudi u inozemstvu i njihovi prijatelji stranci, najviše ih otpremim u Švicarsku, jer su Švicarci poznati kao ljubitelji unikatnih noževa, zatim i Njemačku, Austriju…Noževe naručju i naši lovci, jer su moji noževi praktični za nošenje, a i za korištenje”, kaže gospodin Čičak i napominje kako u svijetu ima oko 5-6 tisuća nožara, imaju svoje udruge, u B i H ih nema mnogo.

Zanimalo nas je od kuda dobiva materijal za izradu noževa i kako dostavlja noževe u inozemstvo?

“Materijal za izradu noževa nabavljam najviše iz Austrije, tamo je najkvalitetniji, a noževe šaljem poštom i za sada nemam problema ni s materijalom, ni s prodajom. Najviše mi nedostaje vremena za izradu, jer se mora pažljivo i strpljivo raditi. Mjesečno, ma koliko se trudio, ne mogu izraditi više od 3-4 noža, a do sada sam ih izradio u svojoj maloj radionici oko 400 “, govori nam Čičak dok pokazuje svoje rukotvorine, ručni rad.

www.tomislavnews.com/Razgovarala: Ljuba Đikić/Foto i video iz albuma M. Čička


noz1.jpgnoz2.jpg

https://www.facebook.com/100012588792651/videos/1183201078776174/

 

Slika bannera nedostaje