"Moja priča" u Kupresu

 

24.11.17 15:43 Vijesti


JAVNO GOVORENJE: PRO-Budućnost

Catholic Relief Services (CRS) u suradnji sa Općinom Kupres u okviru projekta PRO-Budućnost II (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Međunarodne agencije za međunarodni razvoj (USAID) organizira Javno govorenje ''PRO-Budućnost II'' u Kupresu 28.11.2017. godine s početkom u 11:00 sati, prostorije Općine Kupres. (Sala Općinskog Vijeća)


Javno govorenje „PRO-Budućnost“ je razgovor o sukobima 1992. - 1995. u BiH iz drugog ugla i sa drugačijom perspektivom. Tijekom sat i pol vremena tri osobe članovi/ce udruženja/udruga logoraša, nestalih i nasilno odvedenih, poginulih, te oboljeli od PTSP-a (direktne žrtve rata), neovisno o etničkoj i religijskoj pripadnosti, javno govore o svojim osobnim iskustvima doživljenim u ratu i razgovaraju sa učesnicima/ama o svojim nekadašnjim i današnjim pogledima na rat, život i mir.


U cilju poticanja šire kulture pomirenja, pozvali smo sudionike/ce koji su uspješno završili treninge komunikacije, traume i opraštanja da kroz javne govore, koje smo simbolično nazvali Moja priča: PROBudućnost II, govore o svojim iskustvima i vrijednosti pomirenja. Moja priča: PRO-Budućnost II zajedno je aktivnost koja se predstavlja širom Bosne i Hercegovine i upućena je različitoj publici. Govornici/e i događaji o kojima će govoriti nisu osmišljeni kako bi generalizirali javni dijalog, pozvani su dijeliti osobna iskustva kako bi slušaoci i slušateljke imali priliku biti inspirirani vlastitim primjerom i razumjeti važnost pomirenja.


Sudionice i sudionici govore na tri zvanična jezika u BiH. Jezik kojim govore je i bosanski i hrvatski i srpski, ali to je nadasve jezik NADE. Jezik POVJERENJA. Jezik SNAGE i SUOSJEĆANJA. To je jezik SRCA, jezik DUŠE. Ovo je glas ljudi koji su prošli stradanja, ali koji u sebi nose poruke istine i mira, poruke novim generacijama koje dolaze. Ovo je glas MIRA.

Svrha projekta PRO-Budućnost je da se ponovo izgradi povjerenje i pouzdanost među građanima svih nacija. Premisa projekta PRO-Budućnost je da ako građani BiH, podržani od strane ključnih uticajnih aktera, vjeruju jedni drugima i zajedno prevazilaze društvene podjele, onda će konstruktivno zagovarati promjene koje će zauzvrat voditi ka dobrobiti društva, te ekonomskom i socijalnom prosperitetu.


KONCEPT JAVNOG GOVORENJA „MOJA PRIČA“
1. Pozdravna riječ moderatora
2. Javno govorenje (tri govornika/ice) po 15minuta
3. Moderirana diskusija


NAPOMENA: Javno govorenje „Moja priča“ PRO-Budućnost II poštuje pedagoška načela i principe, prilagođavajući se dobi i vrsti skupine kojoj je namijenjeno.


pro-buducnost-projakat.jpg

 

Slika bannera nedostaje