Na Kupresu je otvorena dvodnevna konferencija "Budućnost šumarstva i prerade drva u BiH - Kupres 2021"!

 


Na Kupresu je otvorena peta po redu dvodnevna konferencija „Budućnost šumarstva i prerade drva u BiH – Kupres 2021“. Konferenciju zajedno organiziraju Privredna/Gospodarska komora FBiH, Drvni klaster Hercegovina i Hrvatski drvni klaster, a kroz dva dana raspravljat će se o aktualnim temama kao što su tržišna kretanja, cijene drva i drvnih sortimenata, tehnološki razvoj i primjena inovacija u sektoru, jačanje konkurentnosti sektora, biomasa i energija iz drva, šumski požari i razminiranje, razvoj kvalitetne i obrazovane radne snage, primjeri dobrih praksi i mnoge druge.

klas2.jpg

Riječ je o tradicionalnoj konferenciji koja se do sada etablirala kao važna i moderna komunikacijska platforma te ponudila mogućnosti za uspostavu intenzivnije prekogranične i međusektorske suradnje, a zamišljena je kao središnje mjesto artikuliranja aktualnih tema, s ciljem poticanja šumarskog i drvoprerađivačkog sektora jugoistočne Europe prema većoj primjeni inovacija, unaprjeđenju poslovanja i boljoj valorizaciji drvnih i nedrvnih proizvoda u šumarstvu.

klas3.jpgklas4.jpgklas5.jpgklas1.jpg

Programski naglasci uključuju aktualne teme kao što su EU Green Deal i šumarstvo, tržišna kretanja, cijene drva i drvnih sortimenata, tehnološki razvoj i primjena inovacija u sektoru, jačanje konkurentnosti sektora, biomasa i energija iz drva, šumski požari i razminiranje, razvoj kvalitetne i obrazovane radne snage, primjeri dobrih praksi i mnoge druge.

S obzirom na tematiku, skup je proteklih godina izazivao veliki interes od strane predstavnika javnih poduzeća za gospodarenje šumama u Bosni i Hercegovini (na razini Republike Srpske i Federacije), kao i federalnih jedinica – kantona te javnih poduzeća iz susjednih zemalja (Hrvatske šume, Srbijašume, Makedonske šume itd). Osim državnih poduzeća za upravljanje šumama, skupu su tradicionalno prisustvovali i predstavnici privatnih šumarskih asocijacija, sindikata, šumarskih društava, udruženja inženjera i tehničara šumarstva i drvne tehnologije te akademskog i znanstveno-istraživačkog miljea.


Konferencija je zamišljena kao središnje mjesto artikuliranja aktualnih tema, s ciljem poticanja šumarskog i drvoprerađivačkog sektora jugoistočne Europe prema većoj primjeni inovacija, unaprjeđenju poslovanja i boljoj valorizaciji drvnih i nedrvnih proizvoda u šumarstvu.

Konferenciju je otvorio predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin, nakon čega je održana panel rasprava o zakonodavnim promjenama i raspolaganju šumskim resursima u funkciji finalizacije drvnih proizvoda. Program traje do sutra u 13.00 sati, do kada će se održati čitav niz predavanja i panel rasprava, među kojima ističemo teme promjena na tržištu u cijenama i logistici, utjecaja pandemije na sektor, edukaciju i raspoloživost kadrova, digitalizaciju i unaprjeđenje poslovanja i dr.

klas15.jpg

Prije konferencije konferencija "Budućnost šumarstva i prerade drva u BiH - Kupres 2021"!, održana je konferencija za novinare koju vodio predsjednik Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran, a medijima su se obratili : predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović, predsjednik Vlade HBŽ Ivan Vukadin i domaćin načelnik općine Kupres Zdravko Mioč.

U linku ispod poslušajte u cijelosti konferenciju za medije:

drvni_klaster_7_10_2021_za_stran.mp3

klas16.jpgklas9.jpgklas8.jpgklas7.jpgklas6.jpgklas17.jpgklas14.jpgklas13.jpgklas11.jpgklas10.jpg


 

Slika bannera nedostaje