Najava "11. Planinarski križni put mladih (PKP)" Bugojno - Kupres - Rama

 

05.10.18 19:22 Vijesti

NAJAVA 11. PLANINARSKOG KRIŽNOG PUTA BUGOJNO-KUPRES-RAMA U ORGANIZACIJI UDRUGE SKAC_ST

Najavljujemo vam "11. Planinarski križni put mladih (PKP)" kojeg organizira udruga mladih Studentski katolički centar Split (Skac_St) na trasi: BUGOJNO -KUPRES - RAMA u terminu 6. i 7. listopada 2018.

Planinarski križni put je pobožnost za mlade (i sve koji se tako osjećaju) koja se održava dva puta godišnje: korizmeni i jesenski. Traje dva dana, redovito subotu i nedjelju. Sastoji se od dvodnevnog hoda po nekom području i obilaženju četrnaest sakralnih objekata koji se tamo nalaze i kod kojih se razmatra po jedna postaja križnog puta. Hod je uvijek popraćen molitvom i žrtvom, ali i zajedništvom, pjesmom, smijehom, prijateljstvom i upornim savladavanjem prepreka.

Grupa hodočasnika pod organizacijom SKAC_ST-a (oko 300 mladih) i duhovnim vodstvom fra Ante Bešlića i fra Ante Vučkovića započinje 11. planinarski križni put u Bugojnu ispred crkve Sv. Ante Padovanskog.

Nakon okupljanja kreće se prema Veseloj straži, gdje su otkriveni ostatci srednjovjekovne crkve iz 13. stoljeća, gdje se hodočašće nastavlja starim putem kraljice Katrine preko Kalina do Kupresa i lokaliteta Ogledala, masovne grobnice iz II.svjetskog rata.

Hodočašće se nastavlja nakon odmora na Kukavičkom jezeru prema Otinovcima, arheološkom kompleksu s ostatcima crkava iz V., XV. i XIX. stoljeća i crkve koju je dala izgraditi kraljica Katarina, te crkvi Sv. Ivana Krstitelja. Nakon svete mise u crkvi Sv. Obitelji na Kupresu, koju će s duhovnicima iz Splita slaviti i župnik don Tomislav Mlakić, ostaje se na Kupresu.

Hodočašće se nastavlja u jutro 07. listopada s Kupresa prema Rami, gdje se zastaje na Zahumu pored spomen kuće Divi Grabovčevoj. Hodočašće se nastavlja prema Ramskom jezeru i mjestu Rumboci. Samostan i župa Uznesenja Marijina (Rama- Šćit) konačni je cilj ovog hodočašća tj. Planinarskog križnog puta.

https://www.youtube.com/watch?v=MIhDplf_uZI

Svi zainteresirani mogu se pridružiti hodočasnicimau subotu 06. listopada u 07:00 h ispred crkve Sv. Ante Padovanskog u Bugojnu.

kp.jpg

 

Slika bannera nedostaje