Naredba i priopćenje za javnost Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih

 


Danas je u zgradi Vlade Hercegbosanske županije održan 8. po redu sastanak Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije. Sa sastanka je upućeno priopćenje za javnost koje u cijelosti prenosim

Na području Hercegbosanske županije do sada nije registriran niti jedan slučaj bolesti izazvan novim koronavirusom (COVID-19).

Aktivno se prati situacija, epidemiološka služba je u stalnom kontaktu i na terenu u cilju daljeg praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom (Covid-19). Trenutno su na području HBŽ dvije osobe u cilju predostrožnosti pod zdravstvenim, odnosno epidemiološkim nadzorom (obavezno svakodnevno javljanje nadležnoj epidemiološkoj službi i samoizolacija kod kuće u periodu od 14 dana).

Pozivamo sve građane Hercegbosanske županije koji imaju stalni ili privremeni boravak u Hercegbosanskoj županiji, a koji su se vratili u BiH iz Italije, Južne Koreje, Irana i Kine da se putem telefona, bez obzira imaju li simptome ili ne, jave Zavodu za javno zdravstvo Hercegbosanske županije radi savjetovanja o daljnjem postupanju, te ostanu u kućnoj samoizolaciji. Jedna od preporuka je da se smanji broj dolazaka pacijenata u zdravstvene ustanove bez stvarne potrebe, te da kronični bolesnici koriste mogućnost telefonske narudžbe terapije. U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) trebaju se telefonom javiti u nadležne zdravstvene ustanove:

 Zavod za javno zdravstvo HBŽ: 034/200-563

 Dom zdravlja Livno 034/200-546

 Dom zdravlja Tomislavgrad: 034/352-390 i 034/356-152

 Dom zdravlja Kupres: 034/274-025

 Dom zdravlja Drvar: 034/819-994

 Dom zdravlja Glamoč: 034/273-052

Od iznimne je važnosti da se svi građani ponašaju odgovorno i pridržavaju najefikasnijih mjera kojima mogu zaštiti sebe i druge od respiratornih infekcija, uključujući novi koronavirus COVID-19.

Preporuka je za sve građane Hercegbosanske županije da odgode sva putovanja i sva okupljanja, a osobito grupna putovanja kao što su sportska, kulturna i slična putovanja, a posebno putovanja i okupljanja povodom 8. ožujka. Podsjećamo na generalne preporuke za građane za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija (poput gripe) čija je sezona u tijeku, a koje se odnose i na smanjenje rizika od novog koronavirusa i kojih se treba pridržavati:

 Često i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za

dezinfekciju ruku na bazi alkohola (min.69%)

Zašto? Pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola uklanja viruse koji mogu biti na vašim rukama.

 Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu.

Zašto? Kada neko kašlje ili kiše on izbacuje male kapljice koje mogu sadržavati virus. Ako ste preblizu možete udahnuti te kapljice uključujući COVID-19 virus ako je osoba koja kašlje zaražena.

 Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama

Zašto? Dohvaćamo brojne površine i rukama možemo pokupiti i viruse. Kontaminiranim rukama virus možemo prenijeti do očiju, nosa i usta odakle virus može ući u organizam i izazvati oboljenje.

 Pridržavati se respiratorne higijene

To znači da prilikom kašljanja ili kihanja trebate pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – nakon korištenja odmah baciti maramicu u kantu za otpatke i oprati ruke.

Zašto? Respiratorne kapljice šire virus. Pridržavajući se navedenog štitite ljude oko sebe od virusa koji izazivaju prehladu, gripu i COVID-19. Obzirom da se situacija svakodnevno mijenja, tako će se u skladu s razvojem situacije

mijenjati i mjere i preporuke.

Više informacija možete pronaći na: www.vladahbz.com gdje u cijelosti možete preuzeti priopćenje za javnost izdano od Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županijekorpna_sl.jpg 

Slika bannera nedostaje