„Neizostavna uloga župnika u izabranim ženidbenim pitanjima“ - Korona Bugojanskoga dekanata u župi Suho Polje.

17.03.23 08:13

Vijesti

Podijeli

U četvrtak, 16. ožujka 2023. u župi Suho Polje na Kupresu održana je redovna proljetna korona Bugojanskoga dekanata. Tema korone, u skladu s odlukom Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog, bila je: „Neizostavna uloga župnika u izabranim ženidbenim pitanjima“, a predavač je bio – doc. dr. sc. vlč. Ilija Marković, profesor na KBF-u u Sarajevu i župnik u župi sv. Marka Evanđeliste u Ilijašu.

bug_dek_3.jpg


 Pored predavača i domaćina fra Nike Petonjića – župnika u Suhom Polju, na susretu su bili svećenici koji djeluju u navedenom dekanatu: vlč. Ilija Ivoš, dekan i župnik u Skopaljskoj Gračanici; fra Nikica Vujica, župni vikar u Podmilačju; fra Juro Tokalić, župnik u Dobretićima; vlč. Pavo Nikolić, župnik u Glavicama; fra Ivan Pilić, župnik u Bugojnu; fra Jure Šekerija, župni vikar u Bugojnu; vlč. Jadranko Kurt, župni vikar na Kupresu; vlč. Tadija Ivoš, župnik u Kandiji; vlč. Viktor Šošić, župnik u Bistrici; fra Josip Mihael Matijanić, župnik u Uskoplju; te fra Zvonimir Batista, župni vikar u Uskoplju.

bugojanski_dekanat.jpeg

Susret je, kao i uvijek, otvorio dekan – vlč. Ilija – molitvom. 

 Unutar izlaganja predstavljene su razne mogućnosti i situacije, uglavnom iz ženidbenog prava s kojima se dušobrižnici dotiču na terenu. Predavač je istaknuo da je jako velika uloga svih dušobrižnika u pripravi zaručnika za sakrament braka, osobito pri zarukama. Potom je naglasio važnost razgovora s vjernicima koji žele pokrenuti neki proces iz ženidbenog prava (proces ništavnosti ženidbe, proces rastave s trajanjem ženidbene veze i sl.). Zatim su s nazočnima podijeljene upute o tome kako i na koji se način svećenik i vjernici mogu i trebaju obratiti crkvenom sudu. 

Nakon predavanja, dekan vlč. Ilija je obavijestio svećenike o skorom tečaju priprave za sakrament braka, koji će se održati u Bistrici, 18. ožujka 2023. Najavljen je i skori susret vjernika i svećenika Bugojanskog dekanata i partnerskog Grudskog dekanata. Potom su spomenuti termini krizme te određeni datumi uskrsne ispovijedi i drugi termini u dekanatu. Na koncu je najavljena i iduća korona koja će biti 9. studenog 2023. u Skopaljskoj Gračanici. Susret je, kao i uvijek, završio zajedničkim okupljanjem oko stola i nastavkom razgovora u jednom, malo drugačijem ambijentu. (KTA)

bugojanski_deknaat_2.jpg


kupres kupreskiradio bugojanskidekanat korona zupnici

 

Slika bannera nedostaje