Novo sučelje za Gmail i Googleov kalendar

 

04.07.11 07:14 Tehnologija

Osim predstavljanja novog društvenog projekta – Google+, ova kompanija radi i na redizajnu svojih popularnih servisa, a prema onome što vidimo neće previše komplicirati s dizajnom, već su usmjereni prema jednostavnosti i minimalizmu.

Potpuni redizajn trajat će mjesecima, ali moći će se isprobati ranije kako bi se korisnici priviknuli na njega te prijavili eventualne pogreške. Tako nam je sada dostupno novo sučelje Gmaila – novi se dizajn ne prikazuje automatski, već je potrebno napraviti neke promjene u postavkama.

Prvo je potrebno kliknuti na oznaku Opcije u gornjem desnom kutu, a zatim na Postavke za Mail. U postavkama među brojnim ponuđenima opcijama treba ići na Teme te odabrati zadnje dvije teme – Pregled ili Pregled (zgusnuto). S obzirom da nam u opciji Pregled cijeli sadržaj izgleda malo prevelik, većina korisnika vjerojatno će se odlučiti za zgusnuti prikaz sadržaja na čiju smo veličinu navikli.

Redizajn Gmaila ne donosi nikakvu revoluciju u sučelju, već male, ali primjetne promjene na koje će se većina korisnika vjerojatno brzo priviknuti, a jedino što malo bode u oči jest previše bijelog prostora kada je mail otvoren – no boje će se moći lako promijeniti.

Još ranije Google je nadogradio svoj mail servis s novim opcijama poput People Widgeta koji u desnom gornjem kutu prikazuje osnovne informacije o osobi s kojom se dopisujete, poput slike, mogućnosti direktnog chata, poziva i posljednjih mailova koje ste razmijenili, a cijeli je Gmail moguće personalizirati i putem brojnih opcija iz Labsa koje će biti dostupne i dalje.

Ipak, iz Googlea upozoravaju da bi neke opcije iz njihova 'eksperimentalnog laboratorija' mogle izgledati malo čudno s novim temama koje su predstavili, no te će probleme popraviti tijekom sljedećih mjeseci kada predstave nove promjene u svom mail servisu.

Također, nadogradit će i neke već postojeće teme kako bi odgovarale novom izgledu, a korisnici koji s njime nisu zadovoljni, uvijek pod opcijom Teme mogu naći neki zanimljiviji prikaz, odnosno vratiti se na korištenje teme koju su do sada koristili.

Slične su promjene napravljene i u Googleovom kalendaru koji sada također izgleda preglednije i jednostavnije, no općenito riječ je o sitnim promjenama za koje neće biti potrebno navikavanje. Za prikaz novog sučelja kalendara nije potrebno ništa mijenjati u opcijama već će ga Google automatski omogućiti tijekom sljedećih dana, a velikom broju korisnika već je sad omogućeno njegovo korištenje.

 

Slika bannera nedostaje