Obilježen Dan općine Kupres

 

18.09.18 23:22 Vijesti

Obilježen Dan općine Kupres

Prvi pisani sačuvani trag imena „Kupres“ u povelji kralja Stjepana Tomaševića, u kojoj on stricu Radivoju poklanja mjesto Prosik kod Kupresa s pripadajućim mejašim i katarim je uzet kao Dan općine Kupres a obilježava se 18. rujna.

   Dan općine slavio se na datum prvog pisanog spomena imena Kupresa  18. rujna 1461. godine u darovnici posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Program obilježavanja Dana općine Kupres započeo je u nedjelju nogometnim susretom veterana Dinama i Hajduka na Gradskom stadionu u Kupresu, a dan kasnije održan je tradicionalni kros za učenike Osnovne škole fra Miroslava Džaje i Srednje škole Kupres.

Na sam Dan općine program je započeo polaganjem vijenaca palim braniteljima na masovnoj grobnici Suho polje.

Vijence su položili predstavnici Općine Kupres,Vlade i Skupštine HBŽ, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici političkih stranaka.

Uslijedila je sveta misa u crkvi Sv. Obitelji u Kupresu, koju je uz koncelebraciju većeg broja svećenika predslavio fra Marko Jukić, župnik u Suhom polju, nakon čega je u Hrvatskom domu u Kupresu održana svečana proširena sjednica Općinskog vijeća Kupres.

Na sjednici je uručena zlatna plaketa akademiku prof.dr.sc. Stipanu Jonjiću, dok su zahvalnice dobili Crveni križ općine Kupres,koju je ispred CK primio predsjednik Zdravko Mioč,  posthumno Ilija Aničić te Karlo Šarić u ime Srednje škole Kupres, kao i Angela Mihaljević u ime Osnovne škole fra Miroslava Džaje.

Stipan Jonjić spada u red nekoliko najuspješnijih hrvatskih znanstvenika. Njegov znanstveni rad rezultirao je nizom važnih otkrića u području virusne imunologije i vakcinologije. Autor je više od 200 znanstvenih radova od kojih su mnogi objavljeni u najprestižnijim znanstvenim časopisima.  Održao je više od 200 pozvanih predavanja na međunarodnim znanstvenim skupovima i znanstvenim institucijama diljem svijeta. Surađuje s velikim brojem najeminentnijih svjetskih znanstvenika iz područja virusne imunologije. Vodio je velik broj nacionalnih i međunarodnih znanstvenih projekata čija ukupna vrijednost je skoro 14 milijuna Eura. Posebno treba istaknuti da je prvi hrvatski znanstvenik koji je 2012. godine za svoja istraživanja dobi osredstva Europskog istraživačkog vijeća (ERC), znanstveno-istraživačkog  tijela koje financira projekte odnosno znanstvenike isključivo na osnovi svoje izvrsnosti. Vodio je i projekte Nacionalnog instituta za zdravlje SAD-a, a voditelj je i Znanstvenog centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva. Veliki uspjeh  Stipan Jonjić luči i kroz kontinuiran i konstantan probir i odgoj izvrsnih mladih znanstvenika.

Za svoj rad dobio je velik broj nagrada i priznanja od kojih ističemo Državnu nagradu za životno djelo 2013. godine,te Nagradu Grada Rijeke za životno djelo 2017. godine. 2012. godine postao je i prvi hrvatski znanstvenik iz domovine koji je primljen u Leopoldinu, Njemačku nacionalnu akademiju znanosti.

Crvenom križu,humanitarnoj organizaciji,  Općinsko vijeće Kupres dodjeljuje Zahvalnicu općine Kupres za humanitarni rad od značaja za zajednicu, solidarnost i volontiranje.

 

Pokojnom Iliji Aničiću uzornom građaninu,sportašu, velikom zaljubljeniku u nogometa koji je svojim radom i talentom doprinio promociji nogometa i sporta na Kupres, dodjeljuje se posthumno Zahvalnica općine Kupres.

Karlu Šarić, učeniku 3. razreda Srednje školeKupres Općinsko vijeće Kupres dodjeljuje Zahvalnicu općine Kupres radi izvanrednog uspjeha u nastavi i vannastavnim aktivnostima.

 

Angeli Mihaljević, učenici Osnovne škole fraMiroslava Džaje u Kupresu Općinsko vijeće Kupres dodjeljuje Zahvalnicu općine Kupres za ostvarene rezultate u nastavi i izvannastavnim aktivnostima tijekom školovanja.

Plaketu i sve zahvalnice uručili su predsjednik općinskog vijeća Mlađen Pavlica i načelnik Milan Raštegorac- Komo.

Svečanoj sjednici nazočili su gosti izprijateljskih gradova Gospića, Valpova, Petrijevaca i Kaštela.

Za govornicom su se obratili i Dan općine Kupres čestitali Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad, Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića, Smail Toromanović, ispred IFAD-a, te generalni konzul u Republici Hrvatskoj Marko Babić.

Također za vrijeme sjednice prikazan je kratkometražni film o dvije godine rada načelnika Kupresa Milana Raštergorca Kome,a u zabavnom dijelu bili su domaćini „Kupreški bećari“.

Općinski čelnici zatim su obišli sportsku dvoranu uizgradnji, nakon čega su su otvorili objekt u kojem će biti smještena zelena tržnica te lokalne prometnice Kupres - Vrila - Kuta - Kukavice i Čevići - Dumančići.

 

polaganje_vjenaca_11.jpgpolaganje_vjenaca_1.jpgpolaganje_vjenaca_2.jpgpolaganje_vjenaca_3.jpgpolaganje_vjenaca_5.jpgpolaganje_vjenaca_4.jpgpolaganje_vjenaca_7.jpgpolaganje_vjenaca_9.jpgpolaganje_vjenaca_8.jpgpolaganje_vjenaca_10.jpgpolaganje_vjenaca_11.jpgpolaganje_vjenaca_13.jpgpolaganje_vjenaca_14.jpgpolaganje_vjenaca_16.jpgpolaganje_vjenaca_15.jpgmisa_18.jpgmisa_17.jpgmisa_15.jpgmisa_16.jpgmisa_12.jpgmisa_13.jpgmisa_14.jpgmisa_10.jpgmisa_9.jpgmisa_7.jpgmisa_6.jpgmisa_5.jpgmisa_4.jpgmisa_3.jpgmisa_2.jpgizjave_komo_i_mladjo_2.jpgizjave_komo_i_mladjo_3.jpgizjave_komo_i_mladjo_5.jpgizjave_komo_i_mladjo_6.jpgmisa_1.jpgsvecana_sjednica_1.jpgsvecana_sjednica_9.jpgsvecana_sjednica_10.jpgsvecana_sjednica_8.jpgsvecana_sjednica_7.jpgsvecana_sjednica_5.jpgsvecana_sjednica_4.jpgsvecana_sjednica_6.jpgsvecana_sjednica_3.jpgsvecana_sjednica_2.jpgdodjela_i_dom_10.jpgdom_2.jpgdom_1.jpgdodjela_i_dom_12.jpgdodjela_i_dom_4.jpgdodjela_i_dom_5.jpgdodjela_i_dom_7.jpgdodjela_i_dom_9.jpgdodjela_i_dom_6.jpgdodjela_i_dom_8.jpgdodjela_i_dom_3.jpgdodjela_i_dom_1.jpgdodjela_i_dom_2.jpgzahvalnica_angla.jpgtrznica_4.jpgtrznica.jpgtrznica_3.jpgtrznica_2.jpgtrznica_1.jpgot.jpgnagrade_2.jpgputevi_2.jpgputevi_1.jpgputevi_3.jpgdvorana.jpgdvorana_2.jpg

 

 

 

 

 


 

Slika bannera nedostaje