Održan sastanak članova županijskog Koordinacijskog tijela za prevenciju, zaštitu i borbu protiv nasilja u obitelji s predstavnicima medija na području HBŽ

19.09.23 10:32

Vijesti

Podijeli

Imajući u vidu značaj lokalnih medija u prevenciji ozbiljnog društvenog problema kao što je nasilje u obitelji i njihovu edukativnu ulogu, te sve učestalije pojave neetičkog izvještavanja koje može nanijeti štetu cjelokupnoj zajednici, u zgradi Vlade HBŽ u petak, 15. rujna, održan je sastanak članova županijskog Koordinacijskog tijela za prevenciju, zaštitu i borbu protiv nasilja u obitelji s predstavnicima medija na području HBŽ. Sastanak je iniciran od strane Mediacentra Sarajevo u suradnji s UN Women, a uz potporu i na poziv Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ.

Moderatorice sastanka, Selma Zulić Šiljak, koordinatorica Mediacentra, i novinarka Željka Mihaljević, upoznale su nazočne s analizom medijskog izvještavanja o obiteljskom i nasilju nad ženama, predstavile smjernice za unaprjeđenje etičkog i profesionalnog medijskog izvještavanja u ovoj oblasti, te predstavile modalitete suradnje između medija na lokalnoj razini i subjekata zaštite. Za tu prigodu napravljen je i prezentiran Okvirni planu suradnje mehanizama za prevenciju, sprječavanje i borbu protiv nasilja u obitelji HBŽ/i lokalnih medija, koji je i usvojen, a članovi Koordinacijskog tijela pozdravili su i inicijativu za provedbu zagovaračke kampanje kroz promotivne jinglove, poruke i tematske emisije kojima bi se podigla svijest javnosti o učestalosti i posljedicama obiteljskog nasilja, kao i činjenicom da je riječ o društvenom a ne privatnom problemu.

Rečeno je i to da su dosadašnja iskustva pokazala kako su promotivne aktivnosti putem medija (printanih i elektronskih) rezultirale osnaživanjem žrtava da prijave nasilje, boljom informiranošću žrtava o pravima i mogućnostima ostvarivanja tih prava, štetnosti nasilnog ponašanja svih članova obitelji.

Koordinatorica Mediacentra Selma Zulić Šiljak zahvalila se domaćinima na dobro organiziranom i sadržajnom sastanku te napomenula kako je ugodno iznenađena dolaskom predstavnika iz Općinskog Suda Livno i Kantonalnog tužiteljstva, budući da to nije bio slučaj u drugim Županijama FBiH i gradovima RS.

Uz spomenute, sastanku su nazočili i predstavnici MUP-a Hercegbosanske županije, centara za socijalnu skrb i mentalno zdravlje, te nevladinog sektora iz Livna i Bosanskog Grahova koji se bavi ovom problematikom.

Prezentirani su i podaci o pojavnosti nasilja u obitelji i broju evidentiranih slučajeva u protekle dvije godine, njihovom procesuiranju, sankcioniranju i izricanju zaštitnih mjera.

Uz navedene sastanku je nazočio i predstavnik Misije OESS-a u BiH, TU Drvar.

NuO.jpg

 

Slika bannera nedostajeSlika bannera nedostaje