Održan sastanak ministrice Broćete s voditeljem Misije OESS-a u BiH Bruce Bertonom i njegovim suradnicima

 

13.12.18 15:21

Aktualno stanje u zdravstvu i socijalnoj skrbi na području Hercegbosanske županije teme su koje su jučer dominirale na sastanku u zgradi Vlade Hercegbosanske županije u Livnu. Sastanku su nazočili ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi Hercegbosanske županije Vasilija Broćeta i voditelj Misije OESS-a u BiH Bruce Berton i njegovi suradnici: Fermin Cordoba, voditelj odjela za ljudsku dimenziju u Misiji OESS-a u BiH, Edina Družić, v.d. voditeljice terenskog ureda Misije OESS-a u Drvaru, Slobodanka Radić, službenica za ljudska prava u Drvaru i Elvira Pehlić, programski asistent Misije OESS-a u Drvaru.

Ministrica Broćeta upoznala je veleposlanika OESS-a u BiH g. Bertona i njegove suradnike o stanju i problemima s kojima se susreće zdravstvo i pružanje zdravstvenih usluga u Hercegbosanskoj županiji. Govorila je o liječničkoj njezi starijih osoba, naročito u ruralnim područjima i aktivnostima da se ta njega podigne na višu razinu i da bude pravodobna. Na tom planu dosta toga je urađeno. Međutim, cjelokupni zdravstveni sustav u županiji suočen je s dva problema: nedostatku financijskih sredstava i liječničkog kadra, posebice liječnika specijalista.

U tom kontekstu istaknula je što sve Vlada Hercegbosanske županije poduzima i što je sve uradila na financijskoj potpori zdravstvenim ustanovama. Predstavnike OESS-a zanimalo je im liječenje žitelja županije u drugim kliničkim centrima, te kako i na koji način je to organizirano.

Kad je riječ o oblasti socijalne skrbi resorna ministrica je rekla kako u centrima za socijalni rad u mjestima Hercegbosanske županije gdje oni postoje nedostaje određenih kadrova i da su loši uvjeti rada i da je resorno Ministarstvo formiralo Povjerenstvo koje će utvrditi činjenično stanje u toj oblasti. Danas Drvar i Bosansko Grahovo nemaju centre za socijalni rad tako da nasilje u obitelji u tim općinama nema tko rješavati iako su ti centri u ingerenciji lokalne zajednice.

Predstavnici Misije OESS-a zanimali su se da li ima donacija u ovim bitnim životnim oblastima. Dosad nije bilo tih potrebnih i očekivanih potpora tako da je potekla na sastanku ideja da se pokrenu aktivnosti na povećanju interesa stranih donatora da dođu u Hercegbosansku županiju i da bespovratnim sredstvima pomognu u ovim segmentima života u Hercegbosanskoj županiji.

Naglašena je dobra suradnja resornog Ministarstva i Područnog ureda OESS-a u Drvaru.

IMG_7818_900x600.jpg

 

Slika bannera nedostaje