Održana 18. sjednica Općinskog vijeća Kupres, na prijedlog vijećnika g. Perice Romića donešen je zaključak o zaštiti stanovništva i dobara od divljači (medvjeda)!

08.11.23 08:22

Vijesti

Podijeli

Jučer je u vijećnici Općine Kupres s početkom u 14:00 sati održana 18. sjednica Općinskog vijeća, sa predloženih 14 točaka dnevnog reda.

Sjednici se odazvalo 14 od 17 vijećnika čime je zadovoljen kvorum, a sve točke su uglavnom jednoglasno usvojene i bez većih rasprava.

Na prijedlog vijećnika g. Perice Romića pod točkom 13. Tekuća pitanja uvrštena je i točka c - zaključak o zaštiti stanovništva i dobara od divljači zbog problema koje izaziva medvjed u posljednje vrijeme u Kupresu, a odnosi se na napade na domaće životinje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima gdje su štete procijenjene i do 80.000 KM. Također, ugroženi su i ljudi, posebno djeca jer se medvjed pojačano kreće i u urbanim dijelovima grada ne isključujući gradsko središte.

O tom problemu smo već pisali, a u međuvremenu Lovačko društvo "Tetrijeb" je od Federalnog ministarstva poljoprivrede dobilo dozvolu za odstrijel dva medvjeda, međutim čeka se odgovor i odobrenje Federalnog Ministarstva okoliša i turizma već 20-ak dana. A vrijeme neumoljivo prolazi i samo je pitanje dana kada će se još veće zlo dogoditi. 

Stoga je OV ovlastilo općinskog Načelnika, službu za civilnu zaštitu da u suradnji s LD "Tetrijeb" izvrše sve zakonom propisane radnje (hranjenje i progon) kojima se suzbija dolazak divljači u naseljena mjesta. Također da se poduzmu sve mjere i radnje kojima će se izvršiti odstrijel divljači koja ugrožava stanovništvo i dobra, a koji se nisu povukli nakon mjera navedenih u članku 1. (hranjenje i hajka).

Dakle, ukoliko u sljedeća tri dana Federalno ministarstvo okoliša i turizma ne dadne odobrenje za odstrijel primjenit će se gore navedeni zaključak jer možda će medvjed prije utonut u zimski san nego što će ministarstvo odobriti odstrijel.

Ovaj zaključak je stupio na snagu s danom donošenja.

Cijelu sjednicu OV poslušajte ispod:

18. sjednica ov kupres 7 studeni 2023 smanjena.mp3


općina_kupres_Copy_1.jpg

 

Slika bannera nedostajeSlika bannera nedostaje