Održani " Dani kosidbe" na Kupresu - kosbaša 2020. - Vinko Čičak - Vinara

 


Titulu kosbaše na ovogodišnjem izdanju tradicionalne kulturno-sportske manifestacije “Dani kosidbe na Kupresu - Strljanica 2020.” ponio je Vinko Čičak Vinara iz Kupresa, inače i ranijih godina je bio pobjednik.

Iako su i olimpijske igre odgođene, te mnogi drugi događaji na Kupreškom polju ipak je održana Strljanica 2020., Dan kosidbe na Kupresu „Strljanica 2020.“ Održana 19. srpnja 2020. godine gdje se okupilo stotinjak kuprešaka poštujući distancu koju nalažu stožeri civilne zaštite, a sve to u organizaciji udruge „Kupreški kosci“

Ove godine bilo je 11 kosaca, 10 iz Kupresa i jedan iz Tomislavgrada te dva juniora.

Za sve kosce bili su isti uvjeti, među kojima je da kosac mora posjedovati svoju nošnju.

Tročlana komisija je pratila kosidbu i proglasila pobjednika, komisiju ove godine čine tri člana:

Predsjednik komisije je Dragun Dumančić,član Anto Radoš i Lazo Vavan.

Pokrovitelj „Strljanice“ je  Udruga "Kupreški kosci" i Općina Kupres, načelnik Zdravko Mioč

3. mjesto juniora osvojio je Filip Dumančić

1. mjesto Ivan Čičak

Kosbaša 2020. godine je Vinko Čičak – Vinara

2. mjesto Josip Čičak - Kupres

3.mjesto Marijo Prljević - Tomislavgrad

Radi situacjie uzrokovane pandemijom korona virusom nije bilo sponzora i medijske promocije ovogodišnje strljanice pa su glavni sponzori bili Udruga "Kupreški kosci"i Općina Kupres.

Nagrade ove godine bile su za 1. Mjesto 1000 KM, za 2. Mjesto 500 KM i za 3. Mjesto 300 KM i naravno pehar uz svaku nagradu.

Medijski, kosidbu su omogućili prijenos uživo  foto video“ Ćibara“ i Kupreški radio.

Načelnik Općine Kupres Zdravko Mioč bio je potpora u održavanju ovogodišnje kosidbe na Kupresu, te za naš radio je rekao da je sve bilo i prošlo u najboljem redu te se nada da u ovakom obliku se neće više održavat kosidba, naravno zbog pandemije korona virusa, da se nada kako će za iduću godinu biti pripreme za „Strljanicu“ kako je to bilo i do sad.

Tradicijska kupreška manifestacija “Dani kosidbe na Kupresu” odavno se etablirala kao značajan i nadaleko prepoznatljiv društveni i kulturni događaj koji i danas plijeni pozornost tisuća posjetitelja, prije svega, jer baštini višestoljetni kontinuitet održavanja, ali i zbog masovnosti, atraktivnosti i raznovrsnosti sadržaja, daje poseban pečat. Posebna kulturološka vrijednost sačuvala se u manifestaciji natjecanja kosaca u košnji trave ručno izrađenom kosom, kao jedinstvenom izrazu nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima.

Kao zanimljivost na kraju izdvojit ćemo i to da bi koncem studenog 2020. godine, trebala biti održana konferencija na Jamajci u sklopu koje će se odlučiti hoće li „Dani kosidbe na Kupresu“ - Strljanica postati zaštićena od strane UNESCA kao dio svjetske nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Hoće li se ovo dogoditi ne ovisi o organizatoru - UNESCO, nego o epidemiološkoj situaciji pandemiji korona virusa u svijetu.

Na konferenciji bi trebali nazočiti predsjednik Udruge „Kupreški kosci“ i i načelnik općine.

O svemu više poslušajte u razgovoru s predsjednikom Udruge "Kupreški kosci" - Matkom Ćurkovićem, načelnikom Općine Kupres Zdravkom Miočem i pobjednikom kosbašom 2020. Vinkom Čičkom, s kojima je razgovarao Josip Ivić - Rašo

razgovor

foto: foto video Ćibara


 

Slika bannera nedostaje