Održani su deseti izbori za Hrvatski sabor - pobjeda HDZ-a

 

Hrvatska je odlučila! Održani su deseti izbori za Hrvatski sabor od neovisnosti. Izbori su provedeni u dosad neviđenim okolnostima – za vrijeme pandemije. Bio je to zahtjevan posao za izborna povjerenstva i biračke odbore. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva birači su bili disciplinirani i strpljivi, nije bilo većih nepravilnosti.

Prema podacima DIP-a na obrađenim je biračkim mjestima glasovalo 46,62 posto birača s pravom glasa.

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a, težak poraz Restart koalicije predvođene SDP-om, uspjeh Mosta, koalicije Možemo! – to su ukratko rezultati izbora za deseti saziv Hrvatskog sabora.

U deseti saziv Hrvatskog sabora, prema privremenim nepotpunim rezultatima objavljenima u ponoć ulazi – 66 zastupnika HDZ-a i 41 zastupnik Restart koalicije. Domovinski pokret Miroslava Škore osvojio je 16 mandata, Most 8, Možemo! 7, Stranka s imenom i prezimenom 3 mandata te po jedan mandat Reformisti i HNS.

izborna jedinica: HDZ/HSLS 5 mandata, Restart koalicija 3, Možemo 3, Domovinski pokret 1, Most 1 i Stranka s imenom i prezimenom 1 mandat.

izborna jedinica: HDZ/HSLS 6 mandata, Restart koalicija 4, Domovinski pokret 2, Most 1 i Možemo 1 mandat.

izborna jedinica: Restart koalicija 6 mandata, HDZ 5, Domovinski pokret 1, HNS 1 i Reformisti 1 mandat.

izborna jedinica: HDZ 8 mandata, Restart koalicija 3, Domovinski pokret 3 mandata.

izborna jedinica: HDZ 8 mandata, Restart koalicija 3, Domovinski pokret 3 mandata.

izborna jedinica: HDZ 6 mandata, Restart koalicija 4, Domovinski pokret 2, Možemo 1 i Most 1 mandat.

izborna jedinica: HDZ 6 mandata, Restart koalicija 4, Domovinski pokret 1, Možemo 1, Stranka s imenom i prezimenom 1 i Most 1 mandat.

izborna jedinica: Restart koalicija 8 mandata, HDZ 4, Možemo 1 i Most 1 mandat.

izborna jedinica: HDZ 8 mandata, Restart koalicija 3, Domovinski pokret 2 i Most 1 mandat.

izborna jedinica: HDZ/HDS 7 mandata, Restart koalicija 3, Most 2 i po 1 Domovinski pokret te Stranka s imenom i prezimenom.

izborna jedinica (dijaspora): HDZ 3 mandata.

HDZ je, dakle, uvjerljiv pobjednik parlamentarnih izbora. U njegovu stožeru nisu krili zadovoljstvo. Čelnik HDZ-a, premijer Andrej Plenković, u obraćanju je istaknuo da potpora građana koju su dobili – obvezuje. Rekao je da su imali težak mandat, a da su izazovi koji su pred njima još i veći.U 11. izbornoj jedinici (BiH i dijaspora), HDZ je uvjerljivo osvojio sva tri mandata sa 69,78 posto glasova birača.

U Sabora tako ulaze gradonačelnik Nevenko Barbarić, bivši načelnik Kreševa Radoje Vidović i nositeljica liste Zdravka Bušić.

Neovisna lista – Željko Glasnović osvojila je 14,57 posto dok je MOST-u pripalo 11,71 posto glasova birača.

Do sada je obrađeno 43,65 posto glasova iz inozemstva, a iz BiH 71,43 posto.


andrej_plenkovic.jpg

 

Slika bannera nedostaje