Osamnaesta obljetnica uzdolskih žrtava

 

13.09.11 08:46 Kultura

Strašni pokolj pripadnika Armije BiH nad hrvatskim civilima (29) i vojnicima (12), izvršen na Uzvišenje Svetog Križa 1993. godine na Uzdolu, duboka je rana koja sve žitelje uzdolske župe, ali i sve ljude ove zemlje, svakoga zbog nekoga i, ako smo ljudi, sve zbog svih, tako bolno peče da je mnogima postala kaplja u prepunoj čaši životnog pelina.

Koliko god sva istina o toj tragediji bila i ostala nedokučiva, njezino izbjegavanje bi neshvaćenu i neprihvaćenu bol zbog Uzdolskih žrtava, a pogotovo zbog njezina sudskog omalovažavanja i politikantskog iskrivljavanja činilo još nepodnošljivom. Žitelji župe Uzdol, koji su paradigma svih nedužnih stradanja civilnih žrtava, ne mogu i ne znaju živjeti s nepravdom i lažima te traže da se utvrdi istina kako bi vratili  d o s t o j a n s t v o  n e d u ž n i m   ž r t v a m a.

… ako odgovor na stradanje nedužnih uzdolskih civila neće biti u nastojanu zadovoljenja pravde, a bojati se  da u svijetu i okolnostima kojima živimo neće, onda nam je posegnuti za ljekovitim melemom vjere u Božju pravdu i uvjerenje u nužnost opraštanja. Tu je žiteljima Uzdola i svima nama posegnuti za duhovnom baštinom jer u svim drugim nastojanjima i ponudama sakriven je otrov koji bi ubio ljubav prema rodnoj grudi i ovoj našoj domovini. A bez te ljubavi bi naši životi, kamo god pošli, koliko god daleko otišli, ostali obilježeni svojevrsnom izdajom.

Dr. Pero Sudar, pomoćni vrhbosanski biskup

(usp. Spomenica o župi Uzdol „U sjeni Križa“ str.9.-10.)

 

Program:

10.30 – polaganje vijenaca u Memorijalnom centru

11.00 – svetu misu predvodi Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u Hrvatskoj

Posljije mise molitva za pokojne (opijelo) u Memorijalnom centru.

Prigodni domijenak za uzvanike.

 

Udrga „Uzdoljani za svoje poginule“

Župni ured Uzdol

Općina Prozor-Rama

Svečano misno slavlje možete pratiti u programu kupreškog radija .

 

Slika bannera nedostaje