Otvorena izborna kampanja za Lokalne izbore 2012.

 

07.09.12 10:10 Vijesti

Izborna kampanja za predstojeće Lokalne izbore u BiH, čije je održavanje zakazano za 07. listopad, službeno počinje danas, 07. rujna i traje do subote, 06. listopada do 07:00 sati, kada počinje izborna šutnja, priopćio je danas predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH) Branko Petrić na press - konferenciji u Sarajevu.

"Pravila ponašanja u izbornoj kampanji su ista kao i do sada i propisana su Izbornim zakonom BiH", istaknuo je Petrić, navodeći da se od sudionika u izbornom procesu očekuje korektna i fer kampanja i u skladu s pravilima dobrog izbornog vladanja. SIPBiH u tom kontekstu pozdravlja potpisivanje Kodeksa ponašanja tijekom izborne kampanje, koji je u srijedu potpisalo 35 političkih stranaka iz BiH.

Uz isticanje da SIP BiH ne očekuje bilo kakve probleme, Petrić je upozorio da je u izbornoj kampanji zabranjeno uništavati materijale (plakate) kandidata - protivnika na izborima, postavljati ih na nepropisanim mjestima, te prijetiti, obećavati poklone ili nagrade, odnosno materijalnu korist.

Zabranjeno je, također, ometati medije u obavljanju vlastitog posla i pogotovo je zabranjeno koristiti se jezikom mržnje, odnosno izazivanje straha ili nereda.

Tijekom izborne kampanje, u programu Kupreškog radija imat ćete priliku poslušati predstavljanja 23 politička subjekta. Besplatna predsavljanja počinju u četvrtak, 12. rujna, predstavljanjem izbornog programa HDZ-a BiH - Općinskog odbora Uskoplje, a završavaju 28. rujna predsavljanjem izbornog programa neovisne liste "Za Kupres". U međuvremenu, svakodnevno, u dva vremenska termina (u 14:10 sati i u 14:40 sati), moći ćete poslušati i predstavljanja ostalih političkih subjekata koji su se prijavili za besplatno predstavljanje u našem programu.

Također, pored besplatnih predstavljanja, u našem programu imat ćete priliku poslušati poneko plaćeno predstavljanje političkih subjekata kao i javno sučeljavanje kandidata za načelnika općine Kupres.

Podsjetimo, za lokalne izbore u BiH ovjerena su ukupno 383 politička subjekta - 84 političke stranke, 59 koalicija, 224 nezavisna kandidata i 16 listi nezavisnih kandidata. Istovremeno, ovjeren je ukupno 30.351 kandidat - za načelnike, odnosno gradonačelnike 550 kandidata; za vijećnike, odnosno odbornike 29.652 i 149 kandidata za zajamčena mjesta za predstavnike nacionalnih manjina.

Na lokalnim izborima birat će se članovi 78 općinskih vijeća u Federaciji BiH, 58 skupština općina u RS-u, ukupno 135 načelnika općina u BiH, pet gradonačelnika (Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje), te Skupština Brčko Distrikta BiH.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je 30. kolovoza, u skladu s Izbornim zakonom BiH, utvrdila i zaključila Središnji birački popis sa stanjem na dan 23. kolovoza 2012. godine.

Raspored besplatnih predstavljanja političkih subjekata u našem programu možete pogledati na linkovima ispod:

- PREDSTAVLJANJA U 14:10 sati
- PREDSTAVLJANJA U 14:40 sati 

Ivan Gašpar

 

Slika bannera nedostaje