Pčelarski problemi na Kupresu

 

11.10.19 09:42 Vijesti
pčele medvjed košnice

Izgladnijeli medvjed,slijedeći instikte za hranom uništava pčelinjake na području općine Kupres.

Višegodišnji mukotrpan rad i trud pčelara uništava se preko noći, ali ne ljudskom rukom ili višom silom ,već-medvjeđom šapom.Da situacija bude još gora,pčelarima ova sezona nije bila naklonjena,prinosi meda su podbacili,te se pčelarima pojavljuje još jedan veliki problem uništavanje pčelinjaka od strane medvjeda.Mora da je glad bila jača od boli kada je trpio ubode pčela kako bi došao do hrane,sve na štetu pčelara.

Medvjed se udomaćio na području općine, već je posjetio pet pčelinjaka na lokalitetima u Kupresu koje se nalaze nedaleko od obiteljskih kuća i pričinio štetu uništavajući košnice i pčelinje zajednice ,a pčelari su nemoćni jer se radi o zaštićenoj životinji i ne znaju kako se obraniti od neželjenog gosta.

Nadležne institucije ne poduzimaju ništa kako bi se pomoglo pčelarima u rješavanju ovog problema.Postoji opasnost i za stanovnike Kupresa ,poglavito djecu ,koji šetaju dijelom Čardačice da medvjed napadne i stanovnike što bi za posljedicu imalo tragične posljedice . Pozivamo relevantne čimbenike sa razine županije HBŽ da pomognu pčelarima Kupresa u svezi rješavanja ovog problema.

Pčelar Marijan Rebrina

pčelinjak_1.jpgpčelinjak_2.jpgpčelinjak_3.jpgpčelinjak_4.jpgpčelinjak_5.jpg


 

Slika bannera nedostaje